Панкас

Од Википедија — слободната енциклопедија
Глетка од Панкас

Панкас (на португалски: Pancas) е општина во бразилската држава Еспирито Санто, југоисточниот крајбрежен дел на Бразил. Зафаќа површина од 824 км2 и има население од 20,025 жители (2005 г.) .[1].

Географија и местоположба[уреди | уреди извор]

Се наоѓа на утоката на реката Досе, во северозападниот дел на државата. Локално, тоа е познато како добро место за параглајдерство. Пејзажот низ градот се одликува со голем број на гранитни шилести карпи, при што Педра Агуља ("Иглеста карпа") во близина на градот е втората највисока вертикална гранитна карпа ("chaminé") во Бразил, по познатата карпа Корковадо во Рио де Жанеиро.

Историја[уреди | уреди извор]

Пред да пристигнат првите европски доселеници и колонизатори, областа беше населена со Американски староседелци. Првите европски доселеници го основале селото наречено Сао Силвано, но тоа било уништено од локалните доморотци. Првите постојани жители пристигнале во 1918 година, барајќи вредни минерали, но регионот на реката Досе бил практично ненаселен сè до 1925 година, кога бил изграден првиот мост над реката Досе, наречен мост Флоријан Авидос, и ова довело до тоа повеќе луѓе да се населат на северот на државата за првпат. Мостот првенствено го отворил пристапот до сеча на компании кои довеле повеќе луѓе и за плантажи за кафе, отворајќи го патот до долината каде што се наоѓа Панкас. Првата населба во областа била основана во 1925 година и била наречена Носа Сењора Да Пења.

Имигрантите во градот во 1920-тите и 1930 година вклучувале голем број етнички Германци, а германскиот дијалект Источен Померански (сега речиси исчезнат во Европа) сè уште се зборува во оваа област.

Наводи[уреди | уреди извор]