Прејди на содржината

Осатка (плевел)

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Hordeum|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Осатка (плевел)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Hordeum
Вид: Осатка (плевел)
Научен назив
Hordeum murinum
L.
Subspecies
  • subsp. murinum
  • subsp. glaucum
  • subsp. leporinum

Осатка или див јачмен (латински: Hordeum murinum) – вид едногодишна трева слична со јачменот. Ареалот на распространетост на видот се простира по поголемиот дел на Европа (од југот на Шведска до Средоземното Море, југозападна Азија, Иран [1]. Била пренесена и во Северна Америка.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Цинцовић Т., Којић М. 1976. Род Hordeum L. У: Младен Јосифовић. (ур.) Флора СР Србије VIII. Београд]: Српска академија наука и уметности.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]