Прејди на содржината

Обичен руј

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Cotinus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Обичен руј
Foliage and seed heads
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Cotinus
Вид: Обичен руј
Научен назив
Cotinus coggygria
Scop.
Синоними

Rhus cotinus

Cotinus coggygria
Foliage and seed heads
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Rosids
Order: Sapindales
Family: Anacardiaceae
Genus: Cotinus
Species:
C. coggygria
Binomial name
Cotinus coggygria

Synonyms

Rhus cotinus

Обичен руј (науч. Cotinus coggygria, syn. Rhus cotinus) — вид на цветно растение од фамилијата Anacardiaceae, родено во голема област од јужна Европа, источно низ Средна Азија и Хималаите до северна Кина.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова е повеќеразгранета листопадна грмушка која расте до 5–7 метарs (16–23 ст) висок со отворена, раширена, неправилна навика, само ретко формира мало дрво. Листовите се 3-8 см долги заоблени овали, зелени со восочен глаукезен сјај. Есенската боја може да биде впечатливо разновидна, од праска и жолта до скарлет. Цветовите се многубројни, произведени во големи соцвети долго; секој цвет 5–10 mm во пречник, со пет бледо жолти ливчиња. Поголемиот дел од цвеќињата во секоја соцветија прекинуваат, издолжувајќи се во жолтеникаво-розови до розово-виолетови пердувести пердуви (кога се гледаат масовно, тие имаат лут изглед како „чад“, па оттука и заедничкото име „димно дрво“) кои го опкружуваат малиот ( 2–3 мм) плодни плодови кои навистина се развиваат.

Одгледување и употреба[уреди | уреди извор]

Најчесто ова растение се одгледува како украсно растение, со неколку достапни сорти . Многу од нив се избрани за виолетово зеленило и цвеќиња.

Следниве сорти ја добија наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво :

  • „Пламен“ [1]
  • Golden Spirit = 'Анкот' [2]
  • „Кралска виолетова“ [3]
  • „Млада дама“ [4]

Рѕјот порано се користел за правење жолта боја наречена млад фустик .[5]

Галерија[уреди | уреди извор]

Фосилни записи[уреди | уреди извор]

Макрофосили на Cotinus coggygria од раната плиоценска епоха се пронајдени во Западна Грузија во регионот на Кавказ .

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Cotinus" 'Flame'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
  2. "Cotinus coggygria" Golden Spirit = 'Ancot'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
  3. "Cotinus coggygria" 'Royal Purple'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
  4. "Cotinus coggygria" 'Young Lady'. RHS. Посетено на 5 May 2020.
  5. „Young fustic“. Britannica.com. Encyclopaedia Britannica. Посетено на 5 May 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]