Нитра (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Реката Нитра низистоимениот град

Нитра (словачки, германски: Neutra, унгарски: Nyitra) е 197 км долга река во западна Словачка. Се влева во реката Вах близу до својот слив со Дунав во Комарно. Изворот на Нитра се наоѓа кај планината Мала Фатра, северно од Прјевидза. Реката Нитра поминува низ градовите Бојнице, Топољчани, Нитра и Нове Замки.