Неитхотеп

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од сад со името на Неит-хотеп

Неитхотеп или Неит-Хетеп била древна египетска кралица која живеела и владеела за време на почетокот од Првата египетска династија. Некогаш се сметало дека е машки владетел: нејзината извонредно голема мастаба и кралскиот серех околу нејзиното име на неколку печати претходно ги наведоа египтолозите и историчарите на погрешно уверување дека таа можеби е непознат крал.[1]

Како што се развивало разбирањето на раното египетско писмо, научниците дознале дека Неитхотеп всушност била жена со извонреден чин. Таа потоа била сметана за жена на првиот фараон на обединетиот Египет, Нармер, и мајка на Хор-Аха.[1] Неодамнешните откритија укажуваат на тоа дека Неитхотеп можеби била сопруга на Хор-Аха, и мајка и регент на наредниот владетел Џер. Археолошките докази, исто така, укажуваат на тоа дека таа можела да владее како фараон само по себе, и како таква би била најраниот познат женски владетел во историјата.[2]

Идентитет[уреди | уреди извор]

Име[уреди | уреди извор]

Името Неитхотеп е поврзано со Неит, божицата на војната и ловот. Ова било традиција која особено се практикувала за време на првата династија: многу кралици (како што е Меринеит / Меринејт, друг можен женски фараон и потомок на Неитхотеп) и принцези (како Аха-Неит, Хер-Неит, Нахт-Неит и Ка-Неит), исто така, имале имиња кои се однесуваат на божицата.[3]

Титули[уреди | уреди извор]

Како кралица, Неитхотеп имала неколку елитни и побожни титули:[4]

 • Прва од жените (египет. Khenty wat)
 • Соработник на двете дами (египет. Semat Nebty)

Можно е Неитхотеп да имала повеќе кралски титули, но тие сè уште не се откриени. Во времето кога владеела Неитхотеп, многу кралски титули за кралеви и кралици сè уште не биле воведени. Во оваа рана состојба од развојот на хиероглифите, раните Египќани можеби не знаеле како да запишат одредени титули. Од друга страна, можеби верувањето во династичките улоги на кралиците било различно од она во времето на Меритнеит.[5][1]

Потврди[уреди | уреди извор]

Името на Неитхотеп било пронајдено во Хелуан, Абидос и Накада. Се појавува на глинени печати, на тагови од слонова коска, и како натписи на камени садови. Повеќето од предметите биле пронајдени во нејзината гробница и во гробовите на Аха и Џер. На неколку глинени печати, името на Неитхотеп било напишано во двоен серех.[6][7] Еден необичен печат го дава името Hetepjw.[8]

Нови откритија[уреди | уреди извор]

Името Неитхотеп е пронајдено во Вади Амејра на Синајскиот Полуостров. На местото, неколку карпести резби датираат до кралевите Ири-Хор, Нармер, Џер и Небра. Натписот на кралот Џер го прикажува лево поворка на кралските празнични чамци, на десно е кралскиот серех со името на Џер. Хорусовиот сокол на врвот на серехот држи воено жезло, кое се бори против клекнатите непријатели. Името на Неит-Хотеп се појавува на левата страна дијагонално над серехот.[2]

Гроб[уреди | уреди извор]

Гробницата на Неитхотеп е откриена во 1897 година од страна на францускиот археолог Жак де Морган во местото Накада. Подоцна повторно го истражувал германскиот археолог Лудвиг Борхарт во 1898 година. Градбата се состои од огромна мастаба направена од тули од кал, од кои надворешните ѕидови се ниши. Сега е целосно уништена поради ерозија. Поради големината, некогаш се верувало дека гробот е на кралот Менес. Изборот на место за гробот може да покаже дека кралицата Неитхотеп потекнува од северен Долен Египет. Исто така, некогаш се верувало дека Неитхотеп се омажила за Нармер, во обид да го олесни обединувањето на Египет.[9][10]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 Тоби Ај Вилкинсон: Рана династички Египет - стратегија, безбедност и општество .
 2. 2,0 2,1 Owen Jarus: Име на кралицата Neith-hotep најде во Wadj Ameyra .
 3. Тоби А. Вилкинсон: Рана династички Египет - стратегија, безбедност и општество .
 4. Џојс А. Тилдесли: Хроника на египетските Квинс: Од раните династички времиња до смртта на Клеопатра.
 5. Лудвиг Дејвид Моренц: Билд-Бухстабен и симболичен збор: урамнотеженоста на Шрифт во култниот културен свет ( Orbis biblicus et orientalis, том 205).
 6. Џојс А. Тилдесли: Хроника на египетските Квинс: Од раните династички времиња до смртта на Клеопатра.
 7. Тоби А. Вилкинсон: Рана династички Египет - стратегија, безбедност и општество.
 8. Валтер Брајан Емери: ѓгиптен - Geschichte und Kultur der Frühzeit.
 9. Џојс А. Тилдесли: Хроника на египетските Квинс: Од раните династички времиња до смртта на Клеопатра.
 10. Тоби А. Вилкинсон: Ран династички Египет - стратегија, безбедност и општество.