Прејди на содржината

Неготинска долина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дели Јован, планина во близина на Неготин што ја означува западната граница на Неготинската Котлина

Неготинската долина е регион во североисточна Србија. Тој е изолиран и оддалечен од другите делови на Централна Србија. Неготинската Котлина има необични климатски одлики и хидропотенцијални и геоморфолошки локалитети.[1]

Регионот е центриран околу градот Неготин. Сепак, границите на регионот не се цврсто дефинирани. На исток е ограничен со реките Дунав и Тимок, а на запад со планините Велики Гребен и Дели Јован. Сепак, нема одредени географски одлики на север или на југ. Јужната граница може да се толкува како Јелашничка Река, додека северната се протега до Река. Договорено е регионот да биде составен од неколку главни центри: Неготин, Брза Паланка и од Првата светска војна, Салаш и Брусник.[1]

Може да се смета како дел од Тимочка Крајина.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 Živković, Ljiljana; Jovanović, Slavoljub (2014). „Territorial-demographic and functional organisation of the Negotinska Krajina settlement net“. Историја и географија: Сусрети и прожимања: 407–421. ISBN 9788670051256.