На буква, на буква

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пример од лист од играта „на буква, на буква“, за буквата „Н“.

На буква, на буква — игра со зборови каде играчите се обидуваат да наведат зборови што се вклопуваат во одредени категории, почнувајќи од иста буква.[1] Играчите започнуваат со одлучување за список на игра на зборови меѓу нив, како што се „град“ или „глумец“,[2] и секој го пишува тој список на лист хартија. Потоа по случаен избор се избира буква од азбуката, а играчите имаат одредено време да напишат нешто за секоја категорија што започнува со таа буква.[1]

Кога ќе истече времето, играчите ги заменуваат листовите и ги постигнуваат обидите еден на друг. Записот единствен меѓу групата вреди 2 поени, додека записот споделен со друг играч добива 1 поен. Победник е играчот со најголем број. За следните кругови, се избира друга буква.[1]

Се вели дека претседателот на Соединетите Држави, Џон Кенеди бил обожавател на играта, а еден животопис го опишува неговото семејство дека ја играл „бескрајно“.[3]

Гугенхајм[уреди | уреди извор]

Во варијантата позната како „Гугенхајм“, играчите пишуваат список на категории по еден раб од хартијата и пет колони низ неа, секоја колона на чело со различна буква за да биде пишан збор со пет букви.[1]

Комерцијални верзии[уреди | уреди извор]

Комерцијалната игра „Факти во пет“ (изворно: Facts in Five) на дизајнерот на игри, Ричард Онанијан се заснова на еден опис на Кенеди играјќи „на буква, на буква“ во издание на списанието This Week од 1964 година,[4]

Играта Расштрканигории (изворно: Scattergories) на браќата Паркери од 1988 година е повторно применување на Гугенхајм, со 20-страна коцка што се користи за создавање случајни букви.[5]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Brandreth, Gyles Daubeney (1986). Everyman's word games. Лондон: Dent. стр. 67. ISBN 0460047116.
  2. Parlett, David (1982). The Penguin Book of Word Games (англиски). Penguin Books. стр. 94. ISBN 978-0-14-005686-0.
  3. Blair, Joan; Blair, Clay (1976). The Search for JFK (англиски). Berkley Publishing Corporation. стр. 345. ISBN 978-0-399-11418-2.
  4. „Facts in Five Versions“. www.rosenbaum-games.de.
  5. Glenn, Jim; Denton, Carey (2003). The Treasury of Family Games: Hundreds of Fun Games for All Ages, Complete with Rules and Strategies (англиски). Reader's Digest Association. стр. 188. ISBN 978-0-7621-0431-4.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]