Наумбуршка катедрала

Од Википедија — слободната енциклопедија
Наумбуршка катедрала
32x32пкс|UNESCO-Welterbe-Emblem Светско културно наследство на УНЕСКО

250x250пкс
Катедрала Наумбург
Држава: Deutschlandврска=Deutschland|класа=noviewer|20x20пкс|Deutschland Германија
Вид: Културно наследство
Површина: 1,82 хектари
Референтен број: 1470
Регион под заштита на УНЕСКО: Европа и Северна Америка
Историја на внесувањето во листата
Внесување во листата: 2018 (седница 42)
Катедралата Наумбург од птичја перспектива (2018)
Катедралата Наумбург - западните кули и манастирскиот двор
Западните кули

Денешната евангелистичка катедрала Наумбург, Св. Петар и Павле во Наумбург (Заале) е поранешната катедрала на епархијата Наумбург и во главо потекнува од првата половина на 13 век. Таа е една од најзначајните згради на доцниот романтизам во Саксонија-Анхалт, е станица на патот на романиката и од 2018 година е дел од Светското културно наследство на УНЕСКО.

По реформацијата во 1542 година со Николас од Амсдорф за првпат бил поставен протестантски бискуп. По смртта на последниот бискуп Јулиј фон Пфлуг во 1564 година, епархијата била распуштена и црквата ја изгубила својата функција како епископско седиште.

Замокот Наумбург[уреди | уреди извор]

Во периодот околу 1000 Екехард I († 1002), гроф од Мајсен и веројатно најмоќниот човек на источната граница на Германското Царство, го изградил своето ново седиште на височинка од околу 25 метри на десниот брег на Зале. Погодната местоположба на крстосницата на неколку трговски патишта веројатно била одлучувачка за изборот на ова место.

Неговите синови Херман и Еккехард II, кратко потоа во западниот дел пред замокот основале црква посветена на Св. Марија, која се споменува во Мерзебуршката хроника од 1021 година во епископската. Во 1028 година кралот Конрад II ја преселил епископската црква од Цајц во Наумбург на инсистирање на браќата. Преносот го одобрил папата Јован XIX. во декември 1028. Како причина се наведува небезбедноста на Цајц.

Историја на црквата[уреди | уреди извор]

Распетие во криптата

Набргу по одобрувањето на преносот на епископијата од Цајц во Наумбург, најверојатно во пролетта 1029, започнала градбата на првата ранороманска катедрала во Наумбург.

За време на ископувањата биле пронајдени темелите на првата катедрала под сегашната катедрала. Првата Наумбуршка катедрала била трикорабна базилика во облик на крст, помала од сегашната катедрала.

Нацрт на црквата

Под бискупот Енгелхард (1207-1242) во 1210 година започнала градбата на доцна романескна црква. Конечното посветување на катедралата според извор од 18 век се случило на 29 јуни 1242.

Витражен прозорец
Западните кули
Капител со лозови лисја
Два мајмуна што играат шах на капител

Куриозитет се два мајмуна претставени како играат шах на еден столб.