Капител

Од Википедија — слободната енциклопедија
Капители на класичните архитектонски редови

Капитол или капител (латински:caput), (глава), е дел од столбот (архитектонски елемент). Капител е горниот највисок дел од столбот, најчесто декоративно обработен.