Прејди на содржината

Муезин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дел од темата

ИсламИсторија на исламот

Верувања и обичаи

Божје единство
Вероисповед
МолитваПост
АџилакДобротворност

Главни дејци

Мухамед
АлиАбу Бакр
Дружината на Мухамед
Семејството на Мухамед
Исламски пророци

Текстови и Закони

КуранХадисШеријат
Исламско правоТеологија
Мухамедовите биографии

Гранки на исламот

СунизамШиизамСуфизам

Социополитички аспекти

АкадемциФилозофија
УметностНауки
АрхитектураГрадови
КалендарПразници
Жените во исламотВодачи
ПолитикаЏихадЛиберализам

Поврзано

Исламски лексикон
Индекс на статии за исламот

Муезин (арапски : مؤذن ) — личност која од шерефето на минарето ги повикува верниците на молитва во џамиите. Повикот на муезинот главно започнува со зборовите „Бог е најголем, велам, нема друг бог освен Алах “...

Прв муезин бил Била ибн Реба, кого Мухамед го избрал да го повикува на молитва. Според стариот обичај, муезините биле слепи луѓе, така што не можеле да ги гледаат женските лица од минарето.[1] Тие исто така не се свети личности, како на пр имами муфтија .

Денес, улогата на муезинот се повеќе ја преземаат звучниците, додека во Индонезија се повикува на молитва со гон, што е преземено од будизмот.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rečnik islama vreme.com 23. 01. 2003