Мирче Ацев (појаснување)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Мирче Ацев може да се однесува на следново:

Личности
  • Мирче Ацев (1859 - 1901) — војвода од времето на османлиското владеење со Македонија, стрико на народниот херој Мирче Ацев;
  • Мирче Ацев (1915 - 1943) — припадник на антифашистичкото движење во Македонија во Втората светска војна. Прогласен е за народен херој.

Во чест на народниот херој, името Мирче Ацев го носат: