Меѓународна година за одбележување на борбата против ропството и неговото укинување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Генералното собрание на Обединетите нации ја прогласило 2004 година за Меѓународна година за одбележување на борбата против ропството и неговото укинување (го поздравило фактот дека УНЕСКО претходно ја прогласила за таква).[1]

Резолуцијата на Генералното собрание во целост (од која оваа декларација бил единствен став) била изгласана против Израел, Палау и САД, а Австралија и Канада биле воздржани.[2]

Меѓународните години на Обединетите нации, почнувајќи од Светската година на бегалци во 1959/1960 година, биле назначени со цел да го насочат светското внимание кон важни прашања. Прогласувањето на меѓународна година за одбележување на борбата против ропството и неговото укинување ја одбележало дваесетгодишнината од прогласувањето на првата црна држава Хаити, како и обединувањето на народите во Африка, Америка, Карибите и Европа.

Меѓу иницијативите што ја одбележале комеморативната година била и виртуелната изложба, Да не заборавиме: Триумфот над ропството, создаден од Центарот за истражување на Шомбург во црната култура и Јавната библиотека во Њујорк.

Друг напор што бил започнат во текот на годината била програма за истражување и информации, Заборавени робови. Програмата била спроведена од Француската група за морска археологија (ГРАН) со поддршка на УНЕСКО. Била инспирирана од руинирањето на робовиот брод „Утил“ крај бреговите на островот Тромелин во Индискиот Океан во 1761 година и била наменета да биде дел од информативната кампања за подигање на свеста и за историјата на ропството и за современите форми на ропство.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. General Assembly на ООН Седница бр. 57 Resolution 195. The fight against racism, racial discrimination, xenophobia and related intolerance and the comprehensive implementation of and follow-up to the Durban Declaration and Programme of Action A/RES/57/195 page 8. 18 December 2002. посет. 15 јули 2008 г.
  2. General Assembly на ООН Седница бр. 57 Verbotim Report 77. Elimination of racism and racial discrimination Report of the Third Committee A/57/PV.77 page 11. 18 December 2002. посет. 15 јули 2008 г.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]