Ментол

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ментол
(-)-Menthol
Ball-and-stick model of (-)-menthol
Menthol.jpg
Назнаки
89-78-1 Yes check.svgОк
ChemSpider 15803 Yes check.svgОк
Jmol-3D слики Слика
Слика
RTECS број OT0350000, racemic
UNII YS08XHA860 Yes check.svgОк
Својства
Хемиска формула C10H20O
Моларна маса 156.27 g mol−1
Изглед White or colorless
crystalline solid
Густина 0.890 g·cm−3, solid
(racemic or (−)-isomer)
Точка на топење

36–38 °C (311 K), racemic
42–45 °C (318 K), (−)-form (α)
35-33-31 °C, (−)-isomer

Точка на вриење

212 °C (485 K)

Растворливост во вода Slightly soluble, (−)-isomer
Штетност
MSDS External MSDS
R-фрази Шаблон:R37/38, R41
S-фрази S26, S36
Температура на запалување 93 °C
Слични супстанци
Слични алкохоли Cyclohexanol, Pulegol,
Dihydrocarveol, Piperitol
Слични супстанци Menthone, Menthene,
Thymol, p-Cymene,
Citronellal
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (завери)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Ментолот е органско соединение добиено по синтетски пат или од нане.

Структура[уреди | уреди извор]

Ментолот во природата скоро секогаш се јавува како еден чист стереоизомер, (1R,2S,5R), (на долниот лев ќош на дијаграмот подолу). Осумте можни стереоизомери се:

Структурите на изомерите на ментолот