Медичи вили

Од Википедија — слободната енциклопедија
Локализација на големи и помали вили на Медичи во Тоскана

Вилите Медичи се серија од рурални градежни комплекси во Тоскана кои биле во сопственост на членови на семејството Медичи помеѓу 15 и 17 век. Вилите служеле неколку функции: тие беа селските палати на Медичи, расфрлани на територијата со која владееле, покажувајќи ја нивната моќ и богатство. Тие исто така беа рекреативни одморалишта за одмор и задоволство на нивните сопственици и биле центар на земјоделските активности на околните имоти. Во 2013 година, вилите Медичи се додадени на списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Историја[уреди | уреди извор]

Слика на вилата Медичи ди Поџо а Кајано од Џусто Утенс

Првите вили на Медичи биле Вилата дел Требио и вилата во Кафаџоло, двете силни утврдени куќи изградени во 14 век во регионот Муџело, оригиналниот дом на семејството Медичи. Во 15 век, Козимо де Медичи изградил вили дизајнирани од Микелоцо во Кареџи и Физоле, сè уште прилично тешки згради, но со дополнителни рекреативни простори: дворови, балкони и градини. Лоренцо де Медичи поминал долги периоди во Вилата ди Кареџи . Постепено, Фиренца стана опкружена со колекција на вили на Медичи, како и вили во подалечните делови на Големото Војводство Тоскана . До крајот на 16 век, постоеле најмалку 16 големи имоти, со најмалку уште 11 од секундарен интерес (главно земјоделски или во сопственост на семејството Медичи за кратко време), заедно со констелација од фарми и ловечки домови низ Тоскана. Џусто Утенс насликал серија лунети кои ги прикажуваат главните вили на Медичи во 17 век, кои сега се чуваат во вилата Ла Петраја.

Последните вили на Медичи биле Вилата ди Монтеветолини и Вилата ди Артимино, купени во 1595/6 година од Фердинандо I додека ги проширувал Вилата ди Кастело, Вилата Ла Петраја и Вилата дел Амброџана.

Подоцнежните вили се извонредни примери на ренесансна и барокна архитектура и честопати се придружени со градини. Градината во Вилата ди Кастело, создадена за Козимо I де Медичи, Големиот војвода од Тоскана, е прва во Италија од страна на Николо Триболо, кој подоцна ги дизајнираше градините Боболи за новата резиденција на Козимо во Фиренца, Палацо Пити .

Секој значаен член на семејството Медичи поседувал имот. Војводата се селел од вила во вила. Кога бил во резиденцијата, вилата станувала микрокосмос на дворот на Медичи. За лов, можел да ја посети Вилата дел Требио, Villa di Cafaggiolo or Villa di Pratolino; да престојува во Villa dell'Ambrogiana на пролет и да се пресели во Villa di Artimino, во летните периоди на посвежи повисоки позиции.

По смртта на Џан Гастон де Медичи во 1737 година, Големото Војводство Тоскана и имотот на Медичи, вклучувајќи ги и нивните вили, ги купил Францис, војводата од Лорен (подоцна Светоримски император). Френсис ја посетил Тоскана само еднаш во 1739 година и во следните 26 години вилите биле запоставени. Следствено, кога Леополд I го наследил војводството во 1765 година, вилите биле во лоша состојба.Остатокот продолжил да се користи од Лоренците до 1860 година кога Тоскана била апсорбирана во новото Кралство Италија. Куќата на Савој одлучува да ги продаде сите, освен две од преостанатите вили на Медичи (La Petraia и Poggio a Caiano), кои остануваат во нивна сопственост до крајот на монархијата во 1946 година. Денес, некои од вилите на Медичи се музеи; во други се сместени разни институции, а неколку се во приватна сопственост и често се најмени приватно или се користат за организирање јавни настани.

Во 2006 година, италијанската влада ги пријави вилите Медичи во УНЕСКО за да бидат прогласени за светско наследство.[1] На 37-от Комитет за светско наследство на УНЕСКО во 2013 година во Пном Пен, „Вили и градини на Медичи во Тоскана“ беа додадени на листата на светско наследство.

Список на вили и градини на списокот на УНЕСКО[уреди | уреди извор]

Вили и градини на листата на УНЕСКО[уреди | уреди извор]

Вила дел Требио

Дванаесет вили и две градини го сочинуваат Светското наследство на УНЕСКО:[2]

 • Градините Боболи
 • Градините на Пратолино
 • Палацо ди Серавеца
 • Вила ди Артимино
 • Вила ди Кафаџоло
 • Вила ди Кареџи
 • Вила ди Кастело
 • Вила ди Серето Гуиди
 • Вила Ла Магија
 • Вила Ла Петраја
 • Вила Медичи во Фиезоле
 • Вила ди Поџо а Кајано
 • Вила дел Поџо Империјале
 • Вила дел Требио
Фронтален поглед на вилата Ла Петраја
Вила ди Кастело
 1. Вила дел Требио (средина на 14 век - 1738)
 2. Вила ди Кафаџоло (средината на 14 век - 1738)
 3. Вила ди Кареџи (1417 - 1738)
 4. Вила Медичи во Фиесоле (1450–1671)
 5. Вила ди Поџо а Кајано (1470–1738)
 6. Вила ди Кастело (1480–1738)
 7. Вила ди Мезомонте (1480–1482, 1629–1644)
 8. Вила Ла Петраја (прва половина на 16 век - 1738)
 9. Вила ди Камуљано (околу 1530 - 1615) [3]
 10. Вила ди Серето Гуиди (1555–1738)
 11. Вила дел Поџо Империјале (1565–1738)
 12. Вила ди Пратолино (1568–1738)
 13. Вила ди Лапеџи (1569-1738)
 14. Вила дел Амброџана (1574–1738)
 15. Вила Ла Магија (1583–1738)
 16. Вила ди Артимино (1596–1738)

Мали вили[уреди | уреди извор]

Вила ди Лилијано
 1. Вила ди Колесалвети (1464–1738)
 2. Вила ди Ањано (1486-1498)
 3. Вила ди Арена Метато (околу 1563 - 1738)
 4. Вила ди Спедалето (1486–1492)
 5. Вила ди Стабија (1548–1738)
 6. Вила дела Топаја (околу 1550 - 1738)
 7. Палацо ди Серавеца (1560–1738)
 8. Вила ди Марињоле (1560-1621)
 9. Вила ди Лилијано (1584–1738)
 10. Вила ди Колтано (1586–1738)
 11. Вила ди Монтеветолини (околу 1595 - 1738)

Покрај нивните селски вили, Медичи ги користеле и следните згради во Фиренца:

 • Палацо Медичи Рикарди (1444–1540, потоа користена од помалку важни членови на семејството до 1659 година)
 • Палацо Векио (1540 - околу 1560 година)
 • Палацо Пити (1550-1738)
 • Казино во Сан Марко
 • Вилата Медичи во Рим.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Medici Villas“. UNESCO. United Nations. 1 June 2006. Архивирано од изворникот на 18 April 2012. Посетено на 24 October 2018.
 2. „Ville e Giardini Medicei“. Архивирано од изворникот на 2017-12-29. Посетено на 2016-10-16.
 3. „Al Palazzo del Marchese di Camugliano“.

Понатамошно читање[уреди | уреди извор]

 • Ballerini, Isabella. (2003). The Medici Villas: The Complete Guide. Florence: Giunti. ISBN 978-88-09-02995-8.
 • Giardini di Toscana, foreword by Mariella Zoppi, Edifir, 2001
 • Alidori Laura, Le dimore dei Medici in Toscana, Edizioni Polistampa Firenze,1995
 • Mignani, Daniela (1995) [1991]. The Medicean Villas by Giusto Utens (2. изд.). Florence: Arnaud. ISBN 88-8015-000-6.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]