Марија Барбара Бах

Од Википедија — слободната енциклопедија

Марија Барбара Бах ( родена на 30 октомври 1684 – погребана на 7 јули 1720 година) била првата сопруга на композиторот Јохан Себастијан Бах. Таа исто така била ќерка на роднината на неговиот татко Јохан Мајкл Бах.[1]

Живот[уреди | уреди извор]

Марија Барбара Бах е родена во Герен, Шварцбург-Сондерсхаузен, во семејството на Катерина (р. 1704) и Мајкл Бах (1648-1694). Нејзиниот татко бил оргулар и градски писар во Герен.[2] Нејзината постара сестра, Барбара Катерина, сведочела во име на Бах во познатиот инцидент „Гајерсбах“ во кој Бах бил удрен во лицето од студент и се бранел со влечење меч.[3] Нејзини кумови биле Мартин Фелдхаус, трговец и бургом во Арнштат и Магарете Ведерман (ќерка на градскиот писар во Арнштат Јохан Ведеман),[4] со кого живеела по смртта на нејзината мајка во 1704 година.

Марија Барбара имала дваесет и три години кога се омажила за Јохан Себастијан Бах. Поголемото семејство Бах било тесно поврзано, и бидејќи Марија Барбара била негова втора братучетка, сосема е безбедно да се претпостави дека тие се познавале барем случајно уште од детството. Тие се зближиле за време на мандатот на Бах како оргулар на црквата Свети Блазиус на Милхаузен и можеле да се венчаат во Дорнхајм на 17 октомври 1707 година, благодарение на наследството од 50 ѓулдени (повеќе од половина од неговата годишна плата) што го добивал од неговата мајка и вујко, Тобијас Ламерхирт.[5] Малку се знае за нејзиниот живот или нивниот брак, освен дека тие биле задоволни.[6]

Според Некрологот („некролог“) соавтор на Карл Филип Емануел и студентот на Бах Јохан Фридрих Агрикола, смртта на Марија Барбара во 1720 година била ненадејна и неочекувана. Бах бил во бањата Карлсбад придружувајќи го својот работодавец, принцот Леополд од Анхалт-Кетен, кога таа починала. Кога Бах го напуштил Кетен, Марија Барбара била во совршено добро здравје; но кога се вратил два месеци подоцна, бил шокиран кога дознал дека таа починала и била погребана на 7 јули. Причината за нејзината смрт е недокументирана. Професорката Хелга Тоен предложила познатата [7] виолина Партита бр. 2 (особено последното движење „Шакона“) било напишано како гробница за Марија Барбара, но овие тврдења се контроверзни.

Јохан и Марија Барбара имале седум деца, од кои три починале во детството:

 • Катарина Доротеа (28 декември 1708 - 14 јануари 1774 година).
 • Вилхелм Фридеман (22 ноември 1710 – 1 јули 1784 година).
 • Јохан Кристоф (23 февруари 1713 - 23 февруари 1713 година).
 • Марија Софија (23 февруари 1713 – 15 март 1713 година), близнак на Јохан Кристоф.
 • Карл Филип Емануел (8 март 1714 - 14 декември 1788 година).
 • Јохан Готфрид Бернхард (11 мај 1715 – 27 мај 1739 година).
 • Леополд Август (15 ноември 1718 – 29 септември 1719 година).

Ана Магдалена Вилке станала втора сопруга на Јохан 17 месеци по смртта на Марија Барбара и ги одгледала своите посиноци заедно со сопствените деца со Јохан Себастијан Бах.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Wolff, Christoph: Johann Sebastian Bach, the Learned Musician, W.W. Norton, New York, 2000; p. 89
 2. Wolff; Op. cit.
 3. Archives of the town of Arnstadt, 5 to 21 August 1705; cited by Cantagrel, Gilles: Bach en son temps, Fayard, Paris, 1997
 4. Wolff; Op. cit., p.90
 5. Russel, Peter: Delphi Masterworks of Johann Sebastian Bach, Delphi Classics (undated), East Sussex, U.K.
 6. Bach, C.P.E., and Agricola, J.F.: "Nekrolog," Musikalische Biblioteck (Milzner), 1754, V.4, Part 1
 7. Thoene, Helga. 1994. "Johann Sebastian Bach. Ciaconna—Tanz oder Tombeau. Verborgene Sprache eines berühmten Werkes". In Festschrift zum Leopoldfest [15. Köthener Bachfesttage], 14–81. Cöthener Bach-Hefte 6, Veröffentlichungen des Historischen Museums Köthen/Anhalt XIX. Köthen.

Предлошка:Bach family