Прејди на содржината

Манџурски јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Манџурски јазик
ᠠᠨᠵᡠ manju gisun 
Изговор: манџу гисун
Зборуван во: НР Кина 
Регион: Азија
Вкупно говорници:
Јазично семејство: алтајски
 Тунгуски јазици
  Манџурски јазик 
Писмо: Манџурска азбука
Јазични кодови
ISO 639-1: нема
ISO 639-2: mnc
ISO 639-3: id=mnc mnc

Манџурски јазиктунгуски јазик што се зборува во североисточна НР Кина од народ Манџурци. Јазикот го зборуваат околу 70 луѓе иако бројот на Манџурците е околу 10 милиони. Скоро сите Манџурци зборуваат кинески јазик. Води потекло од џурченскиот јазик, кој се преточил во него во XVII век.

Како наречје на манџурскиот се смета сибенскиот јазик на народот Сибе.

Согласки

[уреди | уреди извор]
лабијални дентални непчани меконепчани
носни m n ɲ 1 ŋ 2
експлозивни и
африкативни
безвучни p t ʧ 3 k
звучни b d ʤ 4 g
фрикативни f s ʃ 5 x 6
вевни r
апроксимантни l j 7 w

Самогласки

[уреди | уреди извор]
неутрални предни задни
i o
u ʊ (ū)
e a

Поврзано

[уреди | уреди извор]