Македонија Прва

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Македонија во рамките на Римското Царство, околу 117. година

Македонија Прва (Macedonia Prima) е доцноантичка провинција на Диецеза Македонија со административен центар во Тесалоника. Територијата на Македонија Прва ги опфаќала подрачјата на Долна Македонија, долниот тек на Халијакмон, долниот тек на Аксиј (од Демир Капија до утоката) и Долни Стримон. Јужниот дел ја опфаќал пелагониската висорамнина со градот Хераклеја Линкестид. Поважни градови биле: Филипи, Дион, Едеса, Бероја и Пела. На север провинцијата се протегала до денешните Битола, Ресен, Валандово, Гевгелија и Струмица.[1][2][3]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римско доба, Скопје, 1957
  2. З. Костиќ, Осврт на административне поделе Македонија крајем антике, Београд, 1996
  3. T. Mommsen, The Provinces of the Roman Empire, from Caesar to Diocletian, Chicago, 1974.