Лусија Ангисола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лусија со нејзините сестри Европа и Минерва. Насликано од сестра ѝ Софонисба

Лусија Ангисола (1536 или 1538 - пред 1568) била италијански маниристички сликар при крајот на ренесансата.

Многу малку се знае за животот на Лусија. Само неколку слики на Лусија се познати и само две преживеани се потпишани.

Родена е во Кремона, Италија, таа беше трета од петте ќерки од кои сите биле сликари. Нејзиниот татко, Амилкер Ангисола, беше член на Џеновско мало благородништво и ги охрабри сите од неговите ќерки да развијат уметнички вештини. Лусија веројатно била обучена со нејзината најстара сестра Софонисба Ангисола и нејзините дела, главно портрети, се слични во стил и техника. Лусија беше најталентирана од сестрите на Софонисба.

Еден од нејзините постоечки слики, Портрет на Пјетро Марија, доктор во Кремона, (почетокот на 1560-тите)[1] бил пофален од страна на Вазари, кој го виде кога го посети семејството по нејзината смрт. Вештината на Лусија е докажана во нејзината способност да ја илустрира личноста на ликот.

Лусија почина во своите 20-тите години, и немала можност стане соперник на попознатата сестра Софонисба.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Museo del Prado in Madrid.
  • Perlingieri,Ilya Sandra, Sofonisba Anguissola,, Rizzoli International, 1992 ISBN 0-8478-1544-7
  • Harris, Anne Sutherland and Linda Nochlin, Women Artists: 1550-1950, Los Angeles County Museum of Art, Knopf, New York, 1976