Линцура

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Линцура|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Линцура
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Линцура
Вид: Линцура
Научен назив
Линцура
Линцура
Научна класификација
Царство: Plantae
Оддел: Tracheophytes
Оддел: Angiosperms
Оддел: Eudicots
Оддел: Asterids
Ред: Gentianales
Семејство: Gentianaceae
Род: Gentiana
Вид:
G. punctata
Биномен назив
Gentiana punctata

Линцура (латински: Gentiana punctata), е незагрозен вид тревни видови на цветни растенија од фамилијата Gentian Gentianaceae. Расте во Средна и Југоисточна Европа на надморска височина од 1.500−2.600 метри. Таа е висока 20−60 cm.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Khela, S. (2013). "Gentiana punctata". IUCN Red List of Threatened Species. 2013: e.T203221A2762409. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-2.RLTS.T203221A2762409.en. Retrieved 20 November 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]