Прејди на содржината

Ливадска стрнарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Emberiza|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Ливадска стрнарка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Emberiza
Вид: Ливадска стрнарка
Научен назив
Emberiza cioides
Брант, 1843

Ливадска стрнарка или сибирска ливадска стрнарка (Emberiza cioides) — врапчевидна птица од Источна Азија[2] што припаѓа на родот Emberiza од семејството Emberizidae.

Опис[уреди | уреди извор]

Emberiza cioides Музеј на Тулуза

Ливадската стрнарка е долга 15 до 16,5 см. Мажјакот е претежно рѓесто-кафеав со темни пруги на грбот. Главата му е изразено шарена, кафеава со бели веѓи и сиви страни до вратот. Надворешните пердуви од опашката се бели, а нозете се розово-кафеави. Женките се слични, но се потемникави и побледи со помалку изразени шари на главата.

Песната им е кратка, избрзана фраза дадена со истакнато нагласување. Повикот е низа од најмногу четири остри ноти.

Се размножува во Јужен Сибир, Северна и Источна Кина, Источен Казахстан, Киргистан, Монголија, Кореја и Јапонија. Тоа е прилично непреселничко, но северните птици се движат на југ дури до Јужна Кина и Тајван. Постојат неколку записи од Европа, но многу од нив се сметаат за бегства од заробеништво, а не за вистински скитници. Се јавува во суви, отворени живеалишта како грмушки, обработливо земјиште, пасишта и отворени шуми.

Гнездото го градат ниско, во грмушки или на земја. Несат три до пет јајца и ги квачат 11 дена. Младите птици се одделуваат по 11 дена од изведувањето. Паровите се моногамни и користат исто подрачје за размножување неколку години по ред.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Видoт е распространет во Кина, Казахстан, Киргистан, Монголија, Русија, Северна Кореја, Јужна Кореја и Јапонија.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2016). Emberiza cioides. Црвен список на загрозени видови. 2016: e.T22720902A94689064. doi:10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22720902A94689064.en. Посетено на 12 November 2021.
  2. „IUCN 2011. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2011.2. (Emberiza cioides)“. International Union for Conservation of Nature (IUCN). Посетено на 2012-01-03.
  3. „Emberiza cioides“. IUCN Red List. Version 2015.4. International Union for Conservation of Nature. 2015. Посетено на 24 февруари 2016.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]