Ксеноестроген

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ксеноестрогените претставуваат нови, индустриски добиени супстанци кои покажуваат естрогени ефекти и кои имаат различна хемиска структура од архиестрогените (од природните естрогени) кои се создаваат во живите организми. Ефектите на ксеноестрогените врз човековото здравје и врз животната средина се предмет на голем број истражувања.[1]

Ефекти врз здравјето[уреди | уреди извор]

Ксеноестрогените се смета дека влијаат врз појавувањето на поголем број на здравствени проблеми, но иако не постојат сигурни докази за тоа, последиците од несаканите ефекти до кои тие може да доведат се сметаат за сериозни.[2] Ксеноестрогените предизвикуваат ефекти слични на природниот естроген и на таков начин може да влијаат врз нарушување на процесите на кои природните естрогени влијаат. Изведени се студии со кои е покажано нивното влијание врз репродуктивниот циклус кај луѓето и кај дивите животни.

Прусуство во организмот[уреди | уреди извор]

Присуството на ваквите супстанци претставува сериозна закана за здравјето на луѓето. Животот се заснова врз пренесување на биохемиските информации од една на дуга генерација, а присуството на ваквите супстанци може да доведе до нивна интерференција во процесот на пренесување на ваквите информации низ процес кој денес се означува како настанување на хемиска конфузија[3]. Во 2008 година публикувана е студија во која се набројуваат голем број на ефекти предизвикани од ксеноестрогени супстанци кај мажјаците кај повеќе видови (вклучувајќи го и човековиот вид).[4]

Супстанци кои покажуваат естрогени ефекти[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Korach, Kenneth S. (1998). Reproductive and Developmental Toxicology. Marcel Dekker Ltd. стр. 278–279, 294–295. ISBN 978-0824798574.
  2. Evidence of effects of environmental chemicals on the endocrine system in children PMID 12837917
  3. Vidaeff AC and Sever LE, In-utero exposure to environmental estrogens and male reproductive health. PMID 15808781
  4. It's official: Men are the waker sex Архивирано на 1 март 2010 г. 7 декември 2008. The Independent.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]