Атразин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Атразин
Атразин
Атразин
Назнаки
1912-24-9
Jmol-3D слики Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед безбојна цврста супстанца
Густина 1,187 g/cm3
Точка на топење
Точка на вриење
0,007 g/100 mL (?°C)
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Атразинот во минатото во голема мерка се користел како хербицид. Поради неговите штетни влијанија врз здравјето не само на човекот[1] туку и на некои други животни[2] неговата употреба е забранета во Европската Унија. Во САД сѐ уште во голема мерка се користи како хербицид

Тразинот претставува ксеноестрогена супстанца и како таква може во голема мерка штетно да влијае врз човековото здравје.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Дополнителни информации[уреди | уреди извор]