Ендосулфан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ендосулфан
Endosulfan Formula V.3a.svg
Назнаки
115-29-7
Jmol-3D слики Слика
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 1,745 g/cm³
Точка на топење
0,33 mg/L
Штетност
EU класификација Да
R-фрази R24/25 R36 R50/53
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Ендосулфанот претставува органохлорно соединение кое се користи како инсектицид. Претставува безбојна цврста супстанца и често пати се користи во земјоделството[1]. Поради нејзината акутна токсичност, поради можноста да се акумулира во организмот, како и поради тоа што претставува ксеноестрогена супстанца забранета е за употреба во повеќе ор 50 земји вклучително во Европската Унија, во некои земји во Азија, во Западна Африка. Сѐ уште во голема мерка се употребува во Индија, Бразил и Австралија.

Поради нејзината токсичност во однос на живорната средина производството на оваа супстанца е забрането според Стокхолмската конвенција.[2]

Литература[уреди | уреди извор]

  1. Bayer to stop selling endosulfan“, Australian Broadcasting Corporation, 17 јули, 2009 (посет. 17 јули 2009 г).
  2. SUMMARY OF THE FOURTH MEETING OF THE PERSISTENT ORGANIC POLLUTANTS REVIEW COMMITTEE OF THE STOCKHOLM CONVENTION. „Earth Negotiations Bulletin“ том  15 (161). 20 октомври, 2008 г. http://www.iisd.ca/vol15/enb15161e.html. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]