4-метилбензилдиен камфор

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
4-метилбензилдиен камфор[1]
4-Methylbenzylidene camphor.svg
Назнаки
36861-47-9
Кратенки 4-MBC
EC број 253-242-6
Jmol-3D слики Слика
PubChem 6434217
Својства
Молекулска формула C18H22O
Моларна маса 254,37 g/mol
Изглед бел кристален прав
Точка на топење

66-69 °C

Растворливост во вода нерастворлив
Штетност
R-фрази R36/37/38 R50 R53
S-фрази S26 S37/39 S61
Освен каде што е поинаку назначено, податоците се однесуваат за материјалите во нивната стандардна состојба (при 25 ° C, 100 kPa)
Наводи

Супстанцата 4-метилбензилдиен_камфор претставува дериват на камфорот кој се користи во коземетичката индустрија поради нејзината способност да ја заштитува кожата од штетните УВ зраци. Поради тоа се користи при производството на креми за сончање, во лосиони о деодоранси. Познати трговски марки во кои се наоѓа оваа супстанца се Eusolex 6300 (на производителот Merck & Co.) и Parsol 5000 на фирмата (DSM).

Оваа супстанца претставува ксеноестрогена супстанца

Литература[уреди | уреди извор]

  1. 3-(4-METHYLBENZYLIDEN)CAMPHOR at chemicalland21.com