Крупнодамчест синец

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Phengaris|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Крупнодамчест синец
Upperside
Underside
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Phengaris
Вид: Крупнодамчест синец
Научен назив
Phengaris arion
(Linnaeus, 1758)
Синоними
 • Papilio arion Linnaeus, 1758
 • Glaucopsyche arion (Linnaeus, 1758)
 • Maculinea arion (Linnaeus, 1758)

Крупнодамчестиот синец (Phengaris arion) е вид на пеперутка од фамилијата синци. Видот првпат бил дефиниран во 1758 година и првпат е забележан во Британија во 1795 година.[2] Во 1979 година, видот скоро исчезнал во Британија, но успешно бил повторно воведен со нови методи за зачувување.[3] Во моментов пеперугата е класифицирана како „речиси загрозена“ на Црвената листа на загрозени видови на IUCN.[1] Денес пеперугата може да се најде во Европа, Кавказ, Ерменија, западен Сибир, Алтај, северозападен Казахстан и Сечуан[1]

Крупнодамчестиот синец може да се разликува по своите уникатни попрскани црни точки на крилјата со сина позадина.

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • P. a. arion, Европа до Казахстан
 • P. a. delphinatus (Fruhstorfer, 1910)
 • P. a. zara Jachontov, 1935 Кавказ[4]
 • P. a. buholzeri Rezbanyai, 1978
 • P. a. eutyphron Fruhstorfer, 1915 порано во Британија

Опис[уреди | уреди извор]

Гасениците растат до околу 13 милиметри во должина и поминуваат до 9 месеци пред да се подложат на метаморфоза за да станат пеперутка. Пеперутките се едни од најголемите во фамилијата. Имаат распон на крилјата до 51 милиметар и живеат само неколку недели. Крилата на големата сина пеперутка се попрскани со црни точки.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Gimenez Dixon, M. (1996). „Phengaris arion“. The IUCN Red List of Threatened Species. 1996: e.T12659A3371159. doi:10.2305/IUCN.UK.1996.RLTS.T12659A3371159.en.
 2. Eeles, Peter. „Large Blue“. Посетено на 15 November 2013.
 3. „Large Blue (Phengaris (Maculinea) arion)“. Архивирано од изворникот на 2017-11-12. Посетено на 15 November 2013.
 4. Butterfly Conservation Armenia

Надворешни врски[уреди | уреди извор]