Коњот и неговото момче

Од Википедија — слободната енциклопедија

Коњот и неговото момче (англиски: The Horse and His Boy) е фантастичен роман напишан од К. С. Луис во 1954 година. Ова е петтата книга издадена под серијалот Хрониките на Нарнија, иако според хронологијата на случувањата во книгите оваа книга е трета во серијалот. Коњот и неговото момче е единствената книга од серијалот во која не се појавуваат деца од нашиот свет како главни ликови иако кралот Едмонд, кралицата Луси и кралицата Сузан се појавуваат во книгата како споредни карактери. Високиот крал Питер не се појавува во книгата, иако е спомнат повеќепати од другите ликови.

Викицитат има збирка цитати поврзани со: