Којот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Шаблон:Автотаксономија/Canis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Coyote
2009-Coyote-Yosemite.jpg
Планински којот (C. l. lestes)
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Canis
Вид: Coyote
Биномен назив
Canis latrans
Say, 1823[3]
Живеалиште на Canis latrans
Синоними[4]

Којотот е член на семејството Canidae и е сродник на домашното куче. Којотите живеат во Северна Америка и некои делови на Централна Америка. Можат да бидат организирани во мали групи, ама најчесто ловат сами. Којотите живеат помеѓу 6 и 10 години.

Којотот е еден од ретките животни кај кои постои тренд на зголемуваwе на бројноста на популацијата. Којотите ги заземале сите живеалишта во Северна Америка, кои порано биле населени од волци, а зголемувањето на површината е потпомогнато од менувањето на природните живеалишта од страна на човекот. Густината на популацијата се движат од 0.01-0.09 единки/km2 во зима на Јукон до 2, 3 единки/км2 во текот на летото во Тексас.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име tedford2009.
  2. {{{assessors}}} (2008). „Canis latrans“. Црвен список на МСЗП - загрозени видови во 2008 година. МСЗП 2008. Вчитано на May 5, 2008.
  3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име say1823.
  4. Canis latrans. Fossilworks.org. http://fossilworks.org/bridge.pl?a=taxonInfo&taxon_no=44854. посет. 5 септември 2016 г.