Кочо Петровски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Кочо Петровски бил македонски музичар, водач на оркестар, композитор, аранжер и продуцент на македонски народни и новосоздадени фолклорни песни.

Биографија[уреди | уреди извор]

Творештво[уреди | уреди извор]

Кочо Петровски напишал поголем број песни, кои биле изведувани од бројни пејачи и групи:

 • Ти си Билјано најубава (заедно со Ѓорѓи Андреевски)[1]
 • Добар ден бре мајсторче (заедно со Ѓ. Белџигеровски)[2]
 • Моите усни љуби ги лудо (заедно со Виданка Ѓорѓиевска)
 • По мене не лажи се ти (заедно со Виданка Ѓорѓиевска)[3]
 • Неќум сакам (со Јонче Христовски)
 • Невенко невен в градина
 • Ој, ти момче охриѓанче (заедно со Иван Терзиев)[4]
 • За тебе се родив (со Виолета Томовска)
 • Песна ви пеам Македонци (со Виолета Томовска и Ѓ. Белџигеровски)[5]
 • На сред село едно дрво (со М. Стојановиќ)[6]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Duet Kuculova-Andreevski, RTB, EP 12756.
 2. Duetot Kuculova-Andreevski, RTB, EP 12 712.
 3. Vidanka Gjorgjievska, Sakam da si moj, RTB, EP 12 708.
 4. Duet: Tomovska-Mančevski, Ah ljubov, pak ljubov, RTB, EP 12758.
 5. Violeta Tomovska, RTB, EP 12768.
 6. Mile Todorovski, PGP RTB, EP 12735.