Копек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Копек 1997 (Русија).
Копек 1992 година (Украина).
Копек 2009, обратно (Белорусија).
Копек 2009, аверс (Белорусија).

Копек (рускиː копейка, украински: копійка, белоруски: капейка) е или била паричка или валутна единица на голем број земји во Источна Европа, тесно поврзана со економијата на Русија. Обично тоа е најмалата деноминација во системот на валути. Првично, копекот бил валутна единица на Царска Русија, а потоа и на Советскиот Сојуз (како советска рублја). Од 2020 година таа е валутна единица на Русија, Белорусија и Украина. Рускиот копек се користи и во два региона на Грузија, делумно признатите држави (вклучително и од Русија) Абхазија и Јужна Осетија. Во минатото, неколку други земји под влијание на Русија и Советскиот Сојуз имаа валутни единици кои исто така биле именувани како копекси. Од зборот „копек“ доаѓа името на паричката на Азербејџан - капик, ( азерски: qəpik, 1100 манат). 100 копекси = 1 руба или 1 украинска гривна.

Ниту еден копек во моментов не е официјално поделен, иако претходно биле ковани Денга (½ копек) и Полушка (½ Денга, со тоа ¼ Копек).

Потекло[уреди | уреди извор]

Зборот копек (во руски: копейка , kopeyka ) е деминутивна форма на рускиот kop'yo (копьё) - копје . На првите копечки монети, ковани во Новгород и Псков од околу 1534 година наваму, се гледа коњаник со копје. Од 1540-тите години наваму, коњаникот носи круна, и несомнено, намерата била да се претставува Иван IV, кој беше Голем кнез на цела Русија до 1547 година и цар потоа. Следните ковања на монетата, почнувајќи од 18 век, Свети Ѓеорѓи наместо мечка убива змија.

Литература[уреди | уреди извор]

  • The Free Dictionary. Farlex. 2011.
  • Interinstitutional style guide ((Paper/PDF — 2011 edition; Web-cite (last updated) — 21.02.2012). изд.). European Union. 2012. ISBN 978-92-78-40701-8.
  • Merriam-Webster. Springfield: Merriam-Webster Inc. 2011.
  • Добродомов И. Г. (1967). Некоторые вопросы изучения тюркизмов в русском языке (Вопросы лексики и грамматики русского языка. изд.). М.
  • Центральный банк Азербайджанской республики (Официальный сайт. изд.). 2010.