Конференција на ООН за климатските промени 2009

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Конференција на ООН за климатските промени 2009
Информации
Датуми: 7–18 декември 2009
Локација: Bella Center, Копенхаген, Данска
Учесници: Земјите членки на UNFCCC
Кони Хедегард, Претседавач на Конференцијата.

Конференцијата се одржува во центарот Бела во Копенхаген, Данска, во периодот од 7 до 18 декември 2009 година. На конференцијата претставниците на 192 држави ќе преговараат за постигнување договор со којшто намалило човековото влијание врз глобалното затоплување.[1]

Претседавачот со конференцијата, новоименуваната еврокомесарка и поранешна Данска министерка за клима, Кони Хедегард рече дека клучно за постигнување договор е изнаоѓање начин за собирање и насочување на јавните и приватните средства за сиромашните држави.

Теми за дискусија на Конференцијата[уреди | уреди извор]

 • Изградба на инфраструктура за употреба на електричните возила;[2]
 • Дускусија за мерките кои се преземаат во Европската Унија со кои треба да се покаже добар пример на останатите земји;[3][4][5][6]
 • Организирање на јавни кампањи за популаризација на чистите технологии;[7][8][9][10][11][12]
 • Цели кои одделни земји треба да ги постигнат за да се намали емисијата на стакленичките гасови.[13][14][15][16][17][18][19][20][21]

Литература[уреди | уреди извор]

 1. Александра Милевска (7 септември 2009), Почна конференцијата за климата во Копенхаген, МакФакс, http://www.makfax.com.mk/_tools/search#_tools/article/95336/view 
 2. http://climate-l.org/2008/07/11/unep-and-daimler-call-for-infrastructure-for-electric-and-fuel-cell-vehicles/#more-1003
 3. Questions and Answers on the Communication Towards a comprehensive climate change agreement in Copenhagen
 4. Towards a comprehensive climate agreement in Copenhagen
 5. http://www.youtube.com/watch?gl=FR&hl=fr&v=b1kf_axslfk
 6. http://www.youtube.com/watch?v=bpmXY0R7RLQ
 7. http://en.cop15.dk/climate+consortium
 8. http://en.cop15.dk/climate+consortium
 9. http://www.eea.europa.eu/events/submitted/i-european-conference-for-the-promotion-of-local-actions-to-combat-climate-change-1
 10. http://www.vleva.eu/content/4608
 11. http://www.eumayors.eu
 12. http://www.iclei.org/index.php?id=10497&tx_ttnews[tt_news]=4127&tx_ttnews[backPid]=983&cHash=bf5e80d264
 13. BBC (7 септември 2009), Japan vows big climate change cut, BBC, http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8241016.stm 
 14. IEA (6 октомври 2009), CO2 emissions from fuel combustion: highlights (2009), IEA, http://www.iea.org/co2highlights/ 
 15. BBC (26 ноември 2009), EU climate package explained, BBC, http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7765094.stm 
 16. Tom Phillips (10 ноември 2009), Brazil pledges deep emission cuts in 'political gesture' to rich nations, The Guardian, http://www.guardian.co.uk/environment/2009/nov/10/brazil-emissions 
 17. BBC (28 ноември 2009), Where countries stand on Copenhagen, BBC, http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/8345343.stm 
 18. The Hindu (4 декември 2009), Jairam Ramesh: 20-25 % carbon emission intensity cut by 2020, The Hindu, http://www.hindu.com/2009/12/04/stories/2009120456550100.htm 
 19. BBC (7 декември 2009), South Africa to cut carbon emissions by 34%, BBC, http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/8398775.stm 
 20. Kevin Rudd, Penny Wong, Wayne Swan (4 мај 2009), A new target for reducing Australia's carbon pollution, Department of Climate Change and Water, http://www.climatechange.gov.au/~/media/Files/minister/wong/2009/media-releases/May/mr20090504c.ashx 
 21. BBC (25 ноември 2009), Obama vows greenhouse gas emissions cuts, BBC, http://news.bbc.co.uk/2/hi/8378890.stm 

Слични содржини[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Медиуми
Влади