Прејди на содржината

Клер Камерун Патерсон

Од Википедија — слободната енциклопедија

Клер Петерсон (2 јуни 1922 - 5 декември 1995) бил американски физичар.

По работата на првата атомска бомба и проучувањето на радиоактивноста, американскиот физичар Петерсон се заинтересирал за преместување на староста на Земјата. Во 1956 година го споредил мерењето на метеоритите и Земјините минерали и така ја одредил староста од 4,550 милиони години. Тоа било прва точна процена.