Кинеско народно културно село

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кинеско народно културно село
Упростено 深圳中国民俗文化村
Традиционално 深圳中國民俗文化村

Кинеско народно културно село (кинески: 深圳中国民俗文化村) е дел од Величественото кинеско народно село во Шенџен, Кина. Сместено е во непосредна близина на тематскиот парк „Величествена Кина“ и прикажува поставки од секојдневниот живот и архитектурата на 56. етнички групи во Кина. Тој бил отворен за јавноста во октомври 1991 година.

Села[уреди | уреди извор]

Куќа на Ујгури
Тибетски храм
Пештерска куќа

Пресоздадените села на паркот ги вклучуваат следните:

Фестивали[уреди | уреди извор]

Народното културно село на Кина одржувало неколку културни фестивали, вклучувајќи ги Фестивал на прскање со вода на Дај, Шалмајски фестивал на Мјао, Факелски фестивал на Ји, Големиот културен храмски саем Хуасја, Културен фестивал Синкјанг, и Културен фестивал на трева на Внатрешна Монголија.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]