Ката (единица)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ката (исто така се пишува kattha или cottah ; хинди : कट्ठा kaṭṭhā, асамски : কঠা kotha, бенгалски : কাঠা kaṭha) е единица мерка која се користи за копнена површина, најмногу во источен Непал . По мерењето во средината на 20 век од двете земји, единицата официјално станала застарена. Но, оваа единица сè уште се користи во поголемиот дел од Бангладеш, Источна Индија и Непал.

Мерењето на ката значително варира од место до место.

Во државата Горахпур 1 ката = 1361 квадратни стапки. Должината на областа треба да биде 40 стапки, а здивот треба да биде 34,025 стапки и должина × здив = 1361 квадратни метри.

Во Бангладеш, една ката е стандардизирана на 720 square feet (67 m2) и 20 кати е еднаква на 1 бига .

 • 1 Ката или Кота (কাঠা) = 720 кв. Стапала (приближно) = 66,8902 кв. Мерач = 1,65 Децимални (শতাংশ/শতক) прибл.
 • 1 Бига (বিঘা) = 20 Ката (কাঠা) = 14.400 квадратни стапки = 1320 квадратни метри (приближно)
 • 1 Акр (একর) = 3,0245 Бига (বিঘা) прибл. = 1600 квадратни јарди
 • 1 хектар (হেক্টর) = 2,47 акри (একর) = 7,47494 Бига (বিঘা) = 100 Ајери (এয়র)


</br>Во Непал, тоа е еквивалентно на 338,63 m 2 (3.645 ft 2 ).

Во индиската држава Бихар, една ката може да варира од 750 ft 2 до 2000 г стапки 2 . Исто така, ова може да биде 32 на 30 стапки во должина и ширина соодветно.

Во Јужен Бихар и Патна, 1 Ката е генерално еднаква на 1361 година стапки 2 . [1] 20 Катас е еднакво на 1 Бига . [2] Една ката е дополнително поделена на 20 дхур. Еден дхур понатаму е поделен на 20 дурки. 1 хектар= 2,4712 хектари или 4 бигаси приближно; 1 акр = 1,6 бига или 32 кати; 1 бига = 20 кати; 1 ката = 20 dhoor; 1 dhoor = 6,25 или 6,5 haath; 1 ката = 4 децимална . Во Аурангабад и Гаја, 1 Ката е генерално еднаква на 1361,25 ft². Во областа Саран 1 ката е еднаква на 4 децимална (1 децимална во Бихар е еднаква на 435,56 квадратни стапки. [3] [4] [5] ).


</br>Во Асам 1 Ката е генерално еднаква на 2880 ft 2 .

Во Западен Бенгал 1 ката е еднаква на 720 стапки 2 .

Потеклото на терминот и мерната единица е за време на империјата Пала . [6]

Ако купите куќа во Индија, површината на куќата се споменува во квадратни метри. Конвертирањето на „Ката“ е важно за легално документирање на областа на дел од имотот. „Ката“ се користи за мерење на површината на голем имот и негово претворање во квадратни метри може да помогне да се одреди цената на имотот по моменталната цена на земјиштето во државата.

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Список на вообичаени мерни единици во Јужна Азија
 • Непалски вообичаени мерни единици


Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „rate of around Rs2,200 per kattha (1360 sq ft approx)“. 30 August 2019.
 2. „A village tmhat symbolises Bihar“.
 3. „three decimal land (1,306 square feet)“. 15 December 2015.
 4. „sq feet decimal“ (PDF).
 5. „25,679 Mahadalit Landless Families to Get Plots in Bihar“.
 6. Russ Rowlett (2008). „K“. A Dictionary of Units of Measurement. University of North Carolina at Chapel Hill. Посетено на 20 December 2012.

https://www.magicbricks.com/blog/katha-land-measurement-unit/125633.html