Калибар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Страничен приказ на патронот ACP Sellier & Bellot 45-cal со метрички линијар за мерење

Калибар[1][2] — внатрешниот пречник на цевката (отворот) на оружјето или надворешниот пречник на жица или друг предмет. Кога луѓето зборуваат за калибар на оружје, тие не зборуваат за тоа колку моќно или далеку може да пука, туку за големината на дупката во оружјето каде оди куршумот. Додека калибарот првенствено ја означува големината на куршумот, тој може да влијае и на други чинители на изведба, како што се отскокот, почетната брзина и запирачката сила. Општо земено, поголемите калибри се склони да имаат повеќе отскок и да произведуваат поголема енергија на почетната брзина, што може да влијае на нивната ефикасност за одредени цели.[3][4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „калибар“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „калибар“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. Barnes, Frank C. (2016). Woodard, W. Todd (уред.). Cartridges of the World: A Complete and Illustrated Reference for More than 1500 Cartridges (15th. изд.). Iola, Wis.: Krause Publications. стр. 9. ISBN 978-1440246425. OCLC 934886116.
  4. Brown, Edmund G. (2009). Handgun Safety Certificate. West Sacramento, California: California Department of Justice. стр. 52.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]