Патрон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Патронот е составен од:
1. Куршум
2. Чаура
3. Барут
4. Жлеб
5. Каписла

Патрон[1][2] за огнено оружје — тело од четири главни компоненти: чаура, каписла, барутно полнење и куршум. Калибарот на патронот е надворешниот пречник на куршумот. Кога ќе ставите патрон во пушка и ќе го повлечете чкрапалото, иглата за отпуштање удира во капислата и го пали барутот. Избувнувањето на барутот создава излив на гас што го турка куршумот надвор од чаурата и надолу по цевката на пушката, испукувајќи го кон целта.[3]

Патроните доаѓаат во многу различни облици и големини, во зависност од видот на пушката за кои се наменети и големината на куршумот што го содржат. Некои патрони се мали и се користат за пиштоли, додека други се поголеми и се користат за пушки или сачмарки (за сачмарки и оружја со мазни цевки се нарекуваат фишеци).[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „патрон“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. „патрон“Официјален дигитален речник на македонскиот јазик
  3. „Cartridge (firearms)“. Academic Dictionaries and Encyclopedias (англиски). Посетено на 2024-02-11.
  4. „Cartridge | Types, Calibers, Ballistics | Britannica“. www.britannica.com (англиски). Посетено на 2024-02-11.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]