Прејди на содржината

Исламско освојување на Персија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Муслиманско освојување на Персија
Дел од the Муслимански освојувања
Датум 633-644
Место Месопотамија, Кавказ, Персија, и Бактрија
Исход Победа на Праведниот Калифат
Територијални
промени
Месопотамија и Сасанидско Царство биле анексирани од страна на муслиманите
Завојувани страни
Сасанидско Царство,
Арапски христијани
Праведниот Калифат

commander1=Јаздегерд III
Ростам Фарокџад
Манбузан
Хузаил ибн Имран
Хормуз†
Анушџан
Андарџсгхар †
Бахман
Пироузан†
Џабан†
Михран†
Хормузан
Мардан Шах †
Бахрам
Исандир
Каринз ибн Карианс
Вахман Марданшах
Џалинус†
Берзан

Команданти и водачи
Абу Бакр

Калид ибн Валид
Мутхана ибн Харис †
Умар
Абу Убаид †
Саад ибн Аби Вагас
Зухра ибн Ал-Хавија†
Хашим ибн Утба
Qa’qa ibn Amr
Абу Муза Ашари
Амар ибн Јашир
Нуман ибн Мукарин
Худхеиф ибн Ал Јаман
Мугхера ибн Шуба
Усман ибн Аби ал-Ас
Ашом ибн Амр
Ахнаф ибн Кваис
Абдулах ибн Амир

Муслиманското освојување на Персија довело до распаѓање на Сасанидското Царство во 644. Преку ова освојување, зороастризмот би заменет со новата муслиманска религија. Сасанидското Царство за првпат било нападнато од страна на муслиманите во денешен Ирак, во 633 под раководство на Валид ибн Халид, што резултирало со започнувње на инвзијата на Ирак. По пренесувањето на дел од муслиманската војска на римскиот фронт во Левант, муслиманите на крајот го загубиле Ирак поради честите контра напади организирани од страна на персијците. Втората инвазијата на Ирак започнала во 636 во времето на Саад ибн Аби Вагаш, кога во решавчката битка кај Кадосијах, Сасанидското Царство доживеале пораз. Планината Загрос станала природна бариера и граница помеѓу Праведниот Калифат и Сасанидско империја. Поради континуираните напади од страна на Персијците во Ирак, калифот Умар наредил повторна инвазија на Сасанидско-персиската империја во 642, при што за две години Персија била заземена.