Ирена Колиштрковска Настева

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Ирена Колиштркоска Настева (Скопје, 28 јули 1956) — македонски археолог[1].

Животопис[уреди | уреди извор]

Колиштркоска Настева е родена е на 28 јули 1956 година во Скопје. Средното образование го завршила во Скопје, а Историја на уметноста со археологија на Филозофскиот факултет во Скопје во 1982 година. Вработена е во Музеј на Македонија од 1985 година на местото кустос за бакарното време (праисториска археологија). Таа е била претседател на МАНД во периодот од 2004 до 2008 година.

Библиографија[уреди | уреди извор]

на Македонски
 • Енеолитот во Македонија, Водич на Музеј на Македонија, археологија, Скопје 1992;
 • Енеолитска населба на Костоперска Карпа, МАА 13, Скопје 1993, 43-50;
 • Археолошка карта на Р. Македонија, Енеолит, МАНУ, Том I и II , Скопје 2002, 1995;
 • Гроб од бронзано време Маркова Сушица, МАА 14, Скопје, 1996, 37-43 (со Златко Видески);
 • МАА 15, “Wac 4, 4-ти Светски археолошки конгрес”, Скопје, 1999, (соопштение од конгресот одржан во Кејптаун, Јужна Африка, учество со излагање во секцијата за праисторија) “ Резултати од поновите сознанија за енеолитот во Р. Македонија”, прилог, Скопје, 2005,428-431;
 • Зборник 2, Археологија, Музеј на Македонија, “Magna Mater” и информација за 6-тото годишно собрание на ЕАА, Скопје, 2005, прилог, 310-311;
 • Зборник бр.2, Археологија, Музеј на Македонија, Графитно декорирана керамика од локалитетот Пилаво, с. Бурилчево, Кочанско, Скопје, 2005, 57-69 (со Сарита Карпузова);
 • Macedoniae acta archaeologica 16 “Индоевропски елементи во енеолитот во Македонија” 2005, МАНД, Скопје, 55-63;
 • Водич низ археолошката поставка на Музеј на Македонија, Енеолитот во Македонија, Скопје 1998, репринт;
 • Антропоморфни и зооморфни фигурини од енеолитскиот период, лок. Пилаво, Бурилчево, Macedoniae acta archaeologica 15, Скопје, 1999, 25-32;
 • Индоевропски елементи во енеолитот во Македонија, МАА 16, Скопје, 55-62;
 • Праисториските дами од Македонија, Каталог за истоимената изложба, Музеј на Македонија, 2005, Скопје;
 • Праисториските дами од Македонија, папка за истоимената изложба во Кочани (Матична библиотека Искра), 2008;
 • Енеолитско наоѓалиште во делчевско, МАА бр.17, 2006, МАНД, Скопје, 38-53,;
 • Зборник 2, Археологија, Музеј на Македонија, “Графитно сликана керамика во периодот на енеолитот”, постер презентација во Солун, Р. Грција, прилог, 311;
 • Зборник 2, Археологија, Музеј на Македонија, информација за 8-тото годишно собрание на ЕАА, Скопје, 2005, прилог, 312-313;
 • „Праисториските дами од Македонија во туннел”, папка, (Ноќ на музеите) Музејски денови, изложба - Музеј на Македонија, 2008;
 • Зборник посветен на Проф. Старделов, “Графитно декорирана керамика од локалитетот Пилаво, с. Бурилчево, кочанско, Скопје, (со Сарита Карпузова);
 • Енциклопедија на Р. М., Енеолит, Бурилчево, Делчево, Врањак 2009 Ману, Скопје;
 • „Лок. Градиште, во близина на Скопско Кале”, некропола од турски период, МАА бр. 18, 2008, Скопје (со Ленче Алексовска);
 • Електронско издаваштво, Автор, на сегмент (енеолит) од WEB страната на Музеј на Македонија (2004 до денес) www.musmk.org.mk;
 • Праисториските дами од Македонија во тунел, (папка за изложба и постер) Музеј на Македонија 2008, Скопје;
 • Праисториските дами низ Македонија, Кочани, (папка за изложба и постер), 2008, Кочани;
 • „Од депото на Музеј на Македонија”, (во подготовка за МАА);
 • „Потребата за дотерување”, МАА во подготовка за печат;
 • ДВД, “Движни записи од македонската археологија” Скопје, 2010;
 • „Праисториски дами од Македонија, антропоморфни фигурини од праисторијата”, Предавања на XLI меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје, 2009, 257-266;
 • Врањак Варвара 2007, Преглед Археологија, УЗКН, во печат;
на странски јазици
 • A Few Proposals for a European Preventive Conservation Strategy; European Preventive Conservation Strategy Project,(A Project Report) ICCROM, EVTEK Institute of Art and Design, Vantaa, Finland, 2001,132;
 • Prehistoric Macedonian Figurines, Macedonian Affairs, Analyses of Macedonian Polytics, Economy and Society, Skopje 2006/07, 38-47 (MIC, Macedonian Information Centre);
 • A Few Proposals for a European Preventive Conservation Strategy; European Preventive Conservation Strategy Project,(A Project Report) ICCROM, EVTEK Institute of Art and Design, Vantaa, Finland, 2001,132;
 • Pilavo-Burilcevo, eneolitska i helenisticka naselba, Arheoloski pregled 28, LJubljana 1989;
 • Na Breg, Viseslojno nalaziste (neolit), Arheoloski pregled 27, LJubljana 1987;
 • „Pretpovjesne dame iz Makedonije”, 2007, Zagreb (katalog);
 • Abstract Book, 14-th EAA, La Valeta, Malta, Ceramic Material, Neolithic and Eneolithic Period -Macedonia,2008,;
 • „Praistorijske dame iz Makedonije”, katalog za istoimenata izlozba vo Podgorica, R. Crna Gora, 2009;
 • Nekoi nadvoresni (indoevropski) elementi vo eneolitot vo R. Makedonija, Simpozium "Zlatnoto pethiljadaletie", Jundula, R. Bugarija (2009), 2010;

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Macedoniae acta archaeologica. 10. Археолошко друштво на СР Македонија. 1989.