Интервју

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Интервју

Интервју претставува методолошка постапка што се применува во социолошките истражувања со цел да се дојде до емпириски податоци преку вербална комуникација меѓу испитувачот и испитаникот, а податоците ќе се користат за научни цели. Интервјуто може да биде слободно и насочено.

Интервјуто како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Интервју“ - расказ на македонскиот писател Иван Шопов од 2010 година.[1]
  • „Ненаправено интервју“ - расказ на македонскиот писател Иван Шопов од 2010 година.[2]
  • „Интервју за работа“ - кус расказ на македонскиот писател Драган Георгиевски од 2013 година.[3]
  • „Интервју со дете“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[4]
  • „Интервју со Атропа“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.[5]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Иван Шопов, Азбука и залутани записи, Темплум, Скопје, 2010.
  2. Иван Шопов, Азбука и залутани записи, Темплум, Скопје, 2010.
  3. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
  4. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 156-157.
  5. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 356-358.