Идни генерации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илустрација за потенцијалниот број на идни човечки животи.

Идните генерации се групи на хипотетички луѓе кои сè уште не се родени. Идните генерации се во контраст со сегашните и минатите генерации и се евоцирани со цел да се поттикне размислувањето за еднаквост помеѓу генерациите. [1] За моралната трпеливост на идните генерации опширно се расправа помеѓу филозофите и се смета за важна, занемарена причина од ефективната алтруистичка заедница. [2] Терминот често се користи за да се опише културното наследство или природното наследство и истото да се заштити.

Одржливоста и климатските движења го усвоиле концептот како алатка за вградување на принципите на долгорочно размислување во законот. [3] Концептот често се поврзува со домородното размислување како принцип за еколошка акција, како што е концептот на седум генерации кој се припишува на традицијата на Ирокеј. [4]

Извори[уреди | уреди извор]

Терминот се однесува на влијанието што моментално живата генерација го има врз светот во кој ќе живеат идните генерации, светот што ќе го наследат од луѓето што живеат денес. Овој концепт е наведен во најшироко цитираната дефиниција за одржливост како дел од концептот одржлив развој, е онаа на Брунтландовата комисија на Обединетите нации од 20 март 1987 година: „одржливиот развој е развој што ги задоволува потребите на сегашноста без да се загрози способноста на идните генерации да ги задоволат сопствените потреби“. [5] [6]

Употребата на идните генерации во меѓународното право е делумно признаена со Повелбата на Обединетите нации која се фокусира на спречување на „неволјата на војната“ врз идните генерации. Со објавувањето на историскиот извештај на Генералниот секретар на ОН „Наша заедничка агенда“ во септември 2021 година, [7] се појавил обновен интерес за разбирање и претставување на идните генерации во мултилатералниот систем. [8]

Декларација на УНЕСКО[уреди | уреди извор]

Прогласена на 12 ноември 1997 година, Декларацијата на УНЕСКО за одговорностите на сегашните генерации кон идните генерации е меѓународен договор (потенцијално дел од меѓународното право) кој вклучува одредби поврзани со заедничкото наследство на човештвото.

Сегашните генерации имаат одговорност да им овозможат на идните генерации Земја која еден ден нема да биде неповратно оштетена од човековата активност. Секоја генерација што привремено ја наследува Земјата треба да се грижи за разумно користење на природните ресурси и да се погрижи животот да не е нарушен од штетните модификации на екосистемите и дека научниот и технолошкиот напредок во сите области не му штети на животот на Земјата.'.

— УНЕСКО, Декларација за идните генерации член 4

„Со должно почитување на човековите права и основните слободи, сегашните генерации треба да се грижат за зачувување на културната разновидност на човештвото. Сегашните генерации имаат одговорност да го идентификуваат, заштитат и чуваат материјалното и нематеријалното културно наследство и да го пренесат ова заедничко наследство на идните генерации.'.

— УНЕСКО, Декларација за идните генерации член 7

„Сегашните генерации можат да го користат заедничкото наследство на човештвото, како што е дефинирано во меѓународното право, под услов тоа да не повлекува неповратно компромитирање.“

— УНЕСКО, Декларација за идните генерации член 8

'1. Сегашните генерации треба да се погрижат и тие и идните генерации да научат да живеат заедно во мир, безбедност, почитување на меѓународното право, човековите права и основните слободи.
2. Сегашните генерации треба да ги поштедат идните генерации од злото на војната. За таа цел, тие треба да избегнуваат изложување на идните генерации на штетните последици од вооружените конфликти, како и сите други форми на агресија и употреба на оружје, спротивно на хуманитарните принципи. '.

— УНЕСКО, Декларација за идните генерации член 9

Економија[уреди | уреди извор]

Финансиската состојба на луѓето во идните генерации е широко дебатирана. Сепак, едно проучување во 2022 година открило дека мнозинството луѓе веруваат дека финансиската состојба на идните генерации ќе биде полоша од нивната сегашна состојба. Возрасните биле интервјуирани во 19 земји (Јапонија, Франција, Италија, Канада, Шпанија, Обединетото Кралство, Австралија, САД, Белгија, Грција, Холандија, Јужна Кореја, Германија, Малезија, Унгарија, Шведска, Полска, Сингапур и Израел). и возрасните во речиси секоја земја се согласиле дека финансиската состојба на идните генерации ќе биде полоша. [9]

Просечната вредност на 19 земји била 70-27-3 (полошо-подобро-исто). Истражувачкиот центар Пју бил одговорен за спроведување на истражувањето.

Законски права на идните генерации[уреди | уреди извор]

Повеќето имплементации на идните генерации се фокусираат на запишување на правата и потребите на идните генерации во законот, со цел да ги застапуваат оние кои не можат да ги изразат своите потреби. [10] [11]

Неколку земји направиле обид да ги вградат со закон обврските кон идните генерации. Во Велсна пример, оваа морална обврска е кодирана како законска должност во Законот за благосостојба на идните генерации (Велс) од 2015 година и во улогата на комесар за идните генерации. [12] Првата комесарка Софи Хау ја моделирала улогата, предлагајќи голем број нови политики дизајнирани за политика за размислување за иднината во Велс, вклучувајќи го и Манифестот за иднината за 2020 година. [13] Слично во Унгарија, била основана канцеларија на унгарскиот парламентарен комесар за идните генерации во 2008 година [14] За време на престојот во Обединетото Кралство, била формирананеформална меѓупартиска парламентарна група за да разговара за прашањата околу идните генерации.

Климатски спорови[уреди | уреди извор]

Правата на идните генерации се повеќе се заштитуваат во правни преседани како дел од глобалните трендови во судските спорови за климата. [15] Идните генерации биле обвинети во случајот од 2018 година Идни генерации против Министерство за животна средина и други во Колумбија за заштита на басенот на дождовните шуми на Амазон за идните генерации. [15]

Во популарната култура[уреди | уреди извор]

Правата на идните генерации биле инспирација за романот „Министерството за иднината“ на Ким Стенли Робинсон. [16]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Carmody, Christine. „Considering future generations - sustainability in theory and practice“. treasury.gov.au. Посетено на 2021-03-21.
 2. Benjamin Todd. „Future generations and their moral significance“. 80,000 Hours. Посетено на 1 March 2010.
 3. Kobayashi, Keiichiro (2018-05-05). „How to represent the interests of future generations now“. VoxEU.org. Посетено на 2021-03-21.
 4. „Should we legislate on the right of future generations?“. Equal Times (англиски). Посетено на 2021-03-21.
 5. United Nations General Assembly (1987) Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future. Transmitted to the General Assembly as an Annex to document A/42/427 - Development and International Co-operation: Environment. Retrieved on: 2009-02-15.
 6. United Nations General Assembly (March 20, 1987). Report of the World Commission on Environment and Development: Our Common Future; Transmitted to the General Assembly as an Annex to document A/42/427 - Development and International Co-operation: Environment; Our Common Future, Chapter 2: Towards Sustainable Development; Paragraph 1“. United Nations General Assembly. Посетено на 1 March 2010.
 7. Nations, United. „Our Common Agenda“. United Nations (англиски). Посетено на 2022-03-13.
 8. „Future Thinking and Future Generations: Towards A Global Agenda to Understand, Act for, and Represent Future Generations in the Multilateral System“. unfoundation.org (англиски). Посетено на 2022-03-13.
 9. „Will children be better off than their parents? No, says new survey“. World Economic Forum (англиски). Посетено на 2023-05-15.
 10. Beckerman, Wilfred; Pasek, Joanna (2001-05-03). „The Rights of Future Generation“. Justice, Posterity, and the Environment. Oxford University Press. doi:10.1093/0199245088.001.0001. ISBN 978-0-19-924508-6.
 11. Abate, Randall S., уред. (2019), „Protection of Future Generations: Prior to and during the Anthropocene Era“, Climate Change and the Voiceless: Protecting Future Generations, Wildlife, and Natural Resources, Cambridge: Cambridge University Press: 43–96, doi:10.1017/9781108647076.004, ISBN 978-1-108-70322-2, Посетено на 2021-03-21
 12. „Well-being of Future Generations (Wales) Act 2015“ (PDF). 17 June 2015. Посетено на 31 May 2019.
 13. Gregory, Rhys (12 October 2020). „Major study into basic income and shorter week launched by Future Generations Commissioner“. Wales247. Посетено на 18 November 2020.
 14. Futurepolicy.org, Hungarian Parliamentary Commissioner for Future Generations Архивирано на {{{2}}}., accessed 21 September 2019
 15. 15,0 15,1 „Climate Change and Future Generations Lawsuit in Colombia: Key Excerpts from the Supreme Court's Decision“. Dejusticia (англиски). 2018-04-13. Посетено на 2021-03-21.
 16. „The Ministry for the Future, Green New Deal and CoViD-19 musings | KimStanleyRobinson.info“. www.kimstanleyrobinson.info. Посетено на 2021-03-21.