Природно наследство

Од Википедија — слободната енциклопедија

Природното наследство се однесува на збирот на вкупните елементи на биоразновидноста, вклучувајќи флората и фауната, екосистемите и геолошките структури.

Наследството е она што е наследено од минатите генерации, се одржува во сегашноста и им се дава на идните генерации.[1] Терминот „природно наследство“, датира пред терминот „биоразновидност“. Тоа е помалку научен поим и полесно се сфаќа на некој начин од пошироката заинтересирана публика за зачувување.

Терминот се користеше во овој контекст во Соединетите Држави кога Џими Картер основаше Џорџиевото довербено наследство[2] додека беше гувернер на Џорџија;[3] Довербата на Картер се занимаваше и со природното и со културното наследство.[4][5] Се чини дека Картер го избрал терминот од Линдон Цонсон[6] кој го користел во Порака до Конгресот во 1966 година. (Можеби тој термин го добил од неговата сопруга Лејди Берд Џонсон, која била лично заинтересирана за зачувување), Претседателот Џонсон го потпиша Актот за дивина од 1964 година .

Терминот „Природно наследство“ беше избран од Одделението за наука за заштита на природата (ЗНП) кога, под водство на Роберт Е. Џенкинс помладиот, започна во 1974 година, што на крајот стана мрежата на државни програми за природно наследство - по една во секоја држава, сите ја користат истата методологија и сите трајно поддржани од државните владим затоа што тие научно ги документираат приоритетите за зачувување и олеснуваат прегледите на животната средина засновани на наука. Кога оваа мрежа се прошири надвор од Соединетите држави, терминот „Центар за податоци за зачувување (или центар)“ беше предложен од Гуљелмо Ман и се претпочиташе за програми надвор од САД.[се бара извор] И покрај разликата во името, и овие програми ја користат истата основна методологија како и 50-те државни програми за природно наследство. Во 1994 година, Мрежата на програми за природно наследство формираше здружение за членство кое работи заедно на проекти од заеднички интерес: Здружението за информации за биоразновидноста (АБИ). Во 1999 година, преку договор со „Заштита на природата“, АБИ се прошири и ја презеде одговорноста за научните бази на податоци, информации и алатки развиени од ЗНП, за поддршка на мрежата на програми за природно наследство. Во 2001 година, АБИ го смени името во Природна Служба (NatureServe).[7] Природна Служба продолжува да служи како центар на својата мрежа, соработка на 86 владини и невладини програми, вклучувајќи програми за природно наследство и центри за податоци за зачувување сместени во САД, Канада и Латинска Америка.[8]

правен статус[уреди | уреди извор]

Важен локалитет на природно наследство или културно наследство може да биде наведен како светско наследство од страна на Комитетот за светско наследство на УНЕСКО. Програмата, каталозите, имињата и зачувувањата на УНЕСКО се со исклучителна културна или природна важност за заедничкото наследство на човештвото. Заклучно со март 2012 година, има 936 места на светското наследство: 725 културни, 183 природни и 28 мешани својства, во 153 земји.

Конвенцијата за светско наследство на УНЕСКО од 1972 година утврди дека биолошките ресурси, како што се растенијата, се заедничко наследство на човештвото или како што беше изразено во преамбулата: „треба да се зачува како дел од светското наследство на човештвото како целина“. Овие правила веројатно го инспирирале создавањето големи јавни банки на генетски ресурси, сместени надвор од земјите-извори.

Нови глобални договори (на пр. Конвенција за биолошка разновидност), национални права за биолошките ресурси (не имотот). Идејата за статичко зачувување на биоразновидноста исчезнува и се заменува со идејата за динамична конзервација, преку поимот ресурси и иновации.

Новите договори ги обврзуваат земјите да ја зачуваат биоразновидноста, да развиваат ресурси за одржливост и да ги споделат придобивките што произлегуваат од нивната употреба. Според новите правила, се очекува биопроспекција или собирањето природни производи да биде дозволено од земјата богата со биоразновидност, во замена за дел од придобивките.

Во 2005 година, беше воспоставена морската програма за светско наследство за заштита на морските области со извонредни универзални вредности.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ann Marie Sullivan, Cultural Heritage & New Media: A Future for the Past, 15 J. MARSHALL REV. INTELL. PROP. L. 604 (2016) https://repository.jmls.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1392&context=ripl
  2. http://maps.csc.noaa.gov/RoisDatabaseEntry/lawDetails.jsp?lawID=107[мртва врска] The creation of the Heritage Trust Commission, Georgia Heritage Trust Act, Official Code of Georgia (O.C.G.A.) Section 12-3-70
  3. President Jimmy Carter Архивирано на 30 октомври 2007 г.
  4. „Архивиран примерок“. Архивирано од изворникот на 2008-08-07. Посетено на 2008-06-25.
  5. p. 311, The Governors of Georgia, 1754-2004 By James F. Cook, ISBN 0-86554-954-0, 2005 Mercer University Press
  6. Kiely, Kathy (2009-01-22). „Lady Bird Johnson dies at 94“. USA Today. Посетено на 2010-05-20.
  7. NatureServe History, The history of the Virginia-based conservation non-profit NatureServe.
  8. About the NatureServe Network