Злосторство во Грција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Со Злосторството во Грција се бори Грчката полиција и со други агенции. Во поголемиот дел од XX век, безбедносните сили биле критикувани за залудно трошење на своето време при бркањето на луѓе со левоориентирани политички ставови, наместо да се фокусираат на вистинскиот криминал. Стапката на криминал во Грција историски е меѓу најниските во Западна Европа и продолжува да биде.

Во текот на 1980-тите, шефот на грчката полиција, Никон Аркудеас, водел интензивна кампања против организираниот криминал, забележувајќи значителен успех. Од почетокот на 1990-тите, многу илегални имигранти доаѓаат во Грција од земјите од Централна и Источна Европа, Азија и Блискиот Исток. Нивното ненадејно пристигнување придонело за зголемување на криминалните активности во текот на 1990-тите и 2000-тите.

Грчката полиција исто така има неколку победи во борбата со криминалот, како на пример растурање мафијашки организации, апсење на Терористичката група 17 ноември, успешно организирање на безбедноста за Олимписките игри во 2004 година и распаѓање во 2016 година на најголема криминална организација во земјата, одговорна за повеќе од 2.000 грабежи.

Злосторство по вид[уреди | уреди извор]

Убиство[уреди | уреди извор]

Во 2011 година, Грција имала стапка на убиства од 1,7 на 100.000 жители[1]. Во Грција во 2011 година имало вкупно 184 убиства[1].


Број на убиства годишно во Грција од 1998 до 2017 година

Извор: Грчка полиција.[2]

Организиран криминал[уреди | уреди извор]

Организираниот криминал во Грција е во пораст[3]. Домашните, како и странските криминални групи се добро вкоренети во грчкото општество. Традиционално, луѓето поврзани со организираниот криминал биле познати како Мажи на ноќта (άνθρωποι της νύχτας). Од странските криминални групи, Албанската мафија е најраспространета. Активностите на албанските криминални групи во Грција вклучуваат трговија со дрога, трговија со луѓе, изнудување и грабежи.

Албанските криминални групи честопати ги изнудуваат другите имигранти во Грција, особено во пакистанските продавници, и контролираат многу ноќни клубови на работничката класа на Западна Атина. Руските групи се помалкубројни, но тие се многу силно вооружени и опасни; тие се вклучени во трговија со оружје, изнудување и шверц со цигари. Романските и молдавските групи од пониско ниво се вклучени во кражбата и трговијата со луѓе[4].

Домашните грчки криминални организации се најмоќни и политички добро поврзани и опширно соработуваат со албанските групи, често ангажирајќи ги Албанците да дејствуваат како присилувачи. Грчките криминални организации се вклучени во трговијата со луѓе, изнудување, трговија со дрога, киднапирање и инфилтрација на правни дејности. Тие профитирале од растечката корупција. Тоа е очигледно во фактот што грчките криминални групи се инфилтрирале во индустријата за превоз, која се користи за трговија со кокаин и хероин во грчкото копно и во странство.

Имотен криминал[уреди | уреди извор]

Од 2011 година, Грција забележалазголемување на криминалот поврзан со имотот, за кој се смета дека е поврзан со влошување на економските услови[5]. Грабежите, кои се движат од улични магнати до банкноти и кражби во куќа, изнесувале околу 80.000 во 2009 година, од околу 50.000 во 2005 година. Зголемувањето на имотниот криминал забележал зголемување на обемот на работа за приватните безбедносни компании. Сепак, стапката на криминал сè уште е меѓу најниските во Западна Европа.

Во 2016 година, грчката полиција успешно ја растурила најголемата криминална организација на земјата во грчката историја, која била одговорна за повеќе од 2.000 кражби низ целата земја, во операција каде што учествувале најмалку 1.000 полицајци и 37 судии.

Имигрантски криминал[уреди | уреди извор]

Грчката полиција признала дека вооружените банди кои влегуваат во земјата од соседна Албанија или Бугарија би можеле да бидат привлечени од извештаите дека многу луѓе повлекуваат пари од банките и го развиваат во своите домови[6]. Можеби има повеќе од еден милион нелегални имигранти во Грција од 2012 година[7]. Случаите на имигрантски криминал, како што е силувањето во Парос во 2012 година, го привлекол интересот на национално ниво.

Нелегалната имиграција во Грција брзо се зголемила во текот на изминатите неколку години. Тешките имиграциски политики во Шпанија и Италија и договорите со нивните соседни африкански земји за борба против нелегалната имиграција го смениле правецот на африканските имиграциски текови кон Грција. Во исто време, се чини дека се зголемиле и тековите од Азија и од Блискиот Исток, главно Пакистан, Авганистан, Ирак и Бангладеш[7].

Доказите покажуваат дека скоро сите нелегални имиграции во Европската унија течат низ порозни граници на земјата. Во 2010 година 90 проценти за неовластен влез во Европската унија се случиле во Грција, во споредба со 75 проценти во 2009 и 50 проценти во 2008 година[7].

Во 2010 година, 132.524 лица биле уапсени за „нелегален влез или престој“ во Грција, што претставува голем пораст од 95.239 во 2006 година. Речиси половина од уапсените (52.469) биле веднаш депортирани, од кои повеќето се Албанци[7].

Даночно затајување и корупција[уреди | уреди извор]

Грција страда од релативно високи нивоа на даночна евазија и политичка корупција, иако во последните години има значително намалување[8][9]. Ова е до оној степен до кој грчките политичари го опишуваат даночното затајување како „национален спорт“ - со 30 милијарди евра годишно[10].

ОЕЦД проценува дека во август 2009 година големината на грчкиот црн пазар изнесувал околу 65 милијарди евра (еднаква на 25% од БДП), што резултирало секоја година државата да губи 20 милијарди евра поради неплатени даноци[11]. Ова е европски рекорд во релативна смисла, и во споредба речиси двојно поголем од германскиот црн пазар (проценет на 15% од БДП)[12].

Неколку последователни грчки влади во минатото се обиделе да ја подобрат ситуацијата, но сите не успеале поради местото на даночно затајување во рамките на грчката култура. Се препорачува брзо зголемување на владините приходи преку спроведување на поефикасен систем за собирање на даноците. Спроведувањето на соодветните реформи, сепак, се проценува дека е бавен процес, кој бара најмалку два законски периоди пред да започнат со работа[12].

Во последниот квартал од 2005 година, учеството во даночно затајување достигнало околу 49% од населението, додека во јануари 2006 година тој паднал на 41,6%. Една студија на истражувачи од Универзитетот во Чикаго заклучила дека затајувањењето на даноците во 2009 година изнесува 28 милијарди евра или 31% од буџетскиот дефицит таа година.

Мрежата за даночна правда соопштила дека има над 20 милијарди евра на швајцарски банкарски сметки што ги поседуваат Грците[13]. Поранешниот министер за финансии на Грција, Евангелос Венизелос, цитирал: „Околу 15.000 лица и компании им должат на даночниците 37 милијарди евра“[14]. Дополнително, TJN го става бројот на офшор компании во сопственост на Грција на над 10.000[15].

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 Global Study on Homicide. United Nations Office on Drugs and Crime, 2013.
 2. Data reports at the Hellenic Police website for the years 1991–2009, 2010–2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 and 2017.
 3. http://www.balkanalysis.com/greece/2011/05/15/organized-crime-in-greece-statistics-trends-and-police-countermeasures-in-2011-2/
 4. {{<!-EXISTING REFERENCE->|archive-url= https://web.archive.org/web/20131030024423/http://www.flarenetwork.org/media/files/echo2_oc-and-drugs-in-greece.pdf |archive-date=2013-10-30|access-date=2016-8-11}}
 5. Bloomberg https://www.bloomberg.com/news/2010-09-16/greece-crime-wave-spells-boom-for-security-firms-in-sovereign-debt-crisis.html. Отсутно или празно |title= (help)
 6. "Greeks confront crime wave amid austerity", Chloe Hadjimatheou, BBC News, Athens, 16 August 2012.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 "Greece: Illegal Immigration in the Midst of Crisis", Charalambos Kasimis, Agricultural University of Athens, March 2012.
 8. Inman, Phillip (9 September 2012) Primary Greek tax evaders are the professional classes The Guardian. Retrieved 6 October 2012
 9. Πτώση της φοροδιαφυγής στο 41,6% από 49% το τελευταίο εξάμηνο (грчки). Ethnos. 2006. Посетено на 12 October 2011.
 10. „A national sport no more“. The Economist. 3 November 2012.
 11. „Korruption und Steuerhinterziehung: Griechenland versinkt im Sumpf“. Die Presse. 5 August 2009. Посетено на 5 May 2010.
 12. 12,0 12,1 „Griechenland: Abkehr von den Fakelaki“. zeit.de. 6 May 2010.
 13. „20 δισ. ευρώ έχουν κρύψει οι Έλληνες στην Ελβετία“. Skai TV. 2011. Посетено на 12 October 2011.
 14. Boyes, Roger. „Rich greeks pack up their troubles along with their euros“. The Times. |access-date= бара |url= (help)
 15. Υπερδύναμη στις οφ σορ η Ελλάδα (грчки). Ta Nea. 2011. Посетено на 12 October 2011.