Зајачарка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зајачка габа (Grifola frondosa)
Зајачка габа (Grifola frondosa)

Зајачарка или зајачка габа (латински: Grifola frondosa — јадлива печурка од родот грифола (Grifola) од семејството фомитопсис (Fomitopsidaceae).

Распространетост и екологија[уреди | уреди извор]

Зајачката габа расте од крајот на јуни до крајот на септември во листопадни шуми на дабови пенушки, на корења или привидно на земја, поретко јавори (на југ, во близина на буки и костени), тоа е ретко, на годишно ниво. Расте брзо, предизвикувајќи бело гниење[1].

Биолошки опис[уреди | уреди извор]

Плодните тела на печурката се со пречник до 80 см и тежина до 10 кг. Тие се состојат од бројни рамни, тенки, полукружни или шпатуларни шапки со пречник од 0,5-10 см, чии дршки се поврзани на заедничка месеста основа[2].

Шапките со пречник од 0,5-5 см [1], со месести кожести, клиновидни заострени до стеблото, радијално збрчкани, со груба површина, со нерамен, брановиден раб, кои потсетуваат на латици од некој цвет, сиво-кафеава или жолтеникаво-сива боја или кадифести, а одоздола се бели.

Спорот во прав е бел.

Јадење[уреди | уреди извор]

Печурката е јадлива додека е млада.

Физиолошка активност[уреди | уреди извор]

Зајачката габа е во состојба да ја инхибира (делумно) циклооксигеназата; фармаколошката инхибиција на циклооксигеназите ги намалува симптомите на воспаление и болка (примери за такви инхибитори се аспирин и ибупрофен).

Наводи (уреди)[уреди | уреди извор]