Енциклопедист

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Енциклопедист — поим кој најчесто се користи за група на француски мислители и просветители од 18 век кои работеле на издавањето на Француската Енциклопедија (Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers), која била издавана во Франција во периодот од 1751 до 1780 од Дени Дидро и Жан ле Рон Д'Аламбер.

Поопшто, терминот може да се користи за лице кое помага во пишувањето на енциклопедија.