Прејди на содржината

Евтаназија

Од Википедија — слободната енциклопедија
  Законски дозволена активна евтаназија
  Законски дозволена пасивна евтаназија
  Незаконски се сите видови евтаназија
  Нема податоци

Евтаназија (старогрчки: ευθανασία) — постапка при која со помош на лекарства се предизвикува лесна и безболна смрт на болен што страда од неизлечива болест.[1][2] Евтаназијата е категоризирана на различни начини, кои вклучуваат доброволни, недоброволни и присилни.[3] Доброволна евтаназија е кога лицето сака да му заврши животот и е законска во сѐ поголем број земји. Недоброволната евтаназија се јавува кога согласноста на пациентот е недостапна и е законска во некои земји под одредени ограничени услови, како во активен, така и во пасивен облик. Присилната евтаназија, која се прави без да се бара согласност или против волјата на пациентот, е незаконска во сите земји и обично се смета за убиство.

Почнувајќи од 2006 г., евтаназијата станала најактивната област за истражување во биоетиката.[4] Во некои земји, се јавуваат поделени јавни противречности околу моралните, етичките и правните прашања поврзани со евтаназијата.

Литература

[уреди | уреди извор]
  • Fry-Revere, Sigrid (2008). „Euthanasia“. Во Hamowy, Ronald (уред.). The Encyclopedia of Libertarianism. Thousand Oaks, CA: SAGE Publications, Cato Institute. стр. 156–58. doi:10.4135/9781412965811.n98. ISBN 978-1412965804. LCCN 2008009151. OCLC 750831024.
  • Nitschke, Philip; Fiona Stewart; Philip Nitschke; Fiona Stewart (2006). The Peaceful Pill Handbook. Exit International US Ltd. ISBN 978-0-9788788-0-1.
  • Rachels, James (1986). The end of life: Euthanasia and Morality. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-286070-5.
  • Torr, James D. (2000). Euthanasia: opposing viewpoints. San Diego: Greenhaven Press. ISBN 978-0-7377-0127-2.

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]