Другата страна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Другата страна
АвторЃорѓи Крстевски
ЗемјаМакедонија Македонија
ЈазикМакедонија македонски
Жанрраскази
ИздавачИздавачка куќа Бегемот
Издадена
2019
Медиумпечатено издание, 185×110 mm
Страници114

„Другата страна“ — збирка раскази од македонскиот писател Ѓорѓи Крстевски. Книгата е издадена во 2019 година од издавачкото претпријатие Бегемот.[1]

Содржина[уреди | уреди извор]

Книгата содржи 33 кратки раскази:[2]

 • Безобразниот ветер
 • Вести од оној свет
 • Веќе видено
 • Влијанието на полната месечина
 • Глас
 • Господинот не може да се врати дома
 • Диско за духови
 • Доаѓа, доаѓа
 • Другата страна
 • Ѓаволска работа
 • Земјотрес
 • Инвазија
 • Истовремено
 • Книга полна неизвесност
 • Лебдење
 • Летно расположение
 • Многу неодговорени прашања
 • Мрачното море
 • На крајот од тунелот
 • Не ме терај да се повторувам
 • Неверојатна приказна
 • Невидливиот самоубиец
 • Никој
 • Ноќна прошетка
 • Патување во зоната на самракот
 • Продолжетокот на една мисла
 • Светла
 • Тивкиот убиец
 • Траги
 • Филм со (не)предвидлив крај
 • Црни денови се ближат
 • Човек во шумата
 • Човекот со ноже во грбот

Технички податоици[уреди | уреди извор]

Книгата, со обем од 116 страници и со димензии од 19 сантиметри, е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“ и ја носи меѓународната ознака ISBN 978-608-4869-09-2. Таа е испечатена во печатницата „Графоден“ во тираж од 500 примероци, а нејзиното објавување било финансиски поддржано од Министерството за култура. Цртежот на предната корица е дело на авторот на книгата, графичкото уредување го извршила Наталија Лукомска, јазичната редакција е дело на Андреј Јованчевски, а лектурата ја направила Ирена Ралева.[3]

Осврт кон делото[уреди | уреди извор]

„Другата страна“ е збирка кратки прозни форми од авторот Ѓорѓи Крстевски, создавани во текот на повеќе години. Тие се со различна големина и форма, при што секој од расказите е поединечно дело, расказ кој гради еден свој специфичен свет што може да опстои и да егзистира самостојно. Според Милан Дамјаноски, централната точка, ѕвездата околу која гравитираат сите овие мали светови и векторот на нивното поврзување е светогледот на Ѓорѓи Крстевски. Во богатиот спектар на раскази може да препознаеме хармсовски бурлескни сцени и ликови, борхесовски сложени лавиринтни пејзажи, одеци од најмрачните шуми од бајките на браќата Грим, како и грст ликови изгубени во кафкијански свет на метаморфози, бирократски шалтери и бесчувствителен свет.[4] [5]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „Другата страна“.
 2. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019.
 3. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019.
 4. Бегемот, 2019[мртва врска]
 5. Ѓорѓи Крстевски, Другата страна. Скопје: Бегемот, 2019.