Прејди на содржината

Дошен

Од Википедија — слободната енциклопедија

Дошен е хрватското презиме на семејството од Буњевац - Лика чии членови се населиле во Лика и во многу градови во Славонија, Подравина и областа околу Бјеловар.

Марко Дошен се преселил од Херцеговина во Лика во 1645 година . Загинал во битката со Турците кај Такалице кај Брушан. Зад себе оставил три сина, од кои најпознат бил Дујам Дошен, краински капетан и војвода, кој бил награден со благородништво за придонесот во борбата против Турците во Лика.

Најпознати членови од ова семејство се: австрискиот и францускиот офицер Петар пл. Дошен од Билај-град, неговиот брат маршал Антун Дошен и неговиот син бригаден генерал Лавослав Дошен. Петар и Антун се правнуци на Дујмо Дошен. Еден од познатите Дошен е и Марко Дошен, адвокат и претседател на Хрватското народно собрание, и неговиот син Анте Дошен. Потоа, тука се музичкиот аранжер и продуцент Мато Дошен, иселениот публицист Звонимир Дошен, писателот Вид Дошен, пејачката (забавна музика и опера, победник на Порина) Бланка Дошен, научникот Ана Дошен-Добуд и д-р францускиот и хрватскиот писател Цвијета Гроспиќ. псевдоним Флора Досен. Моминското презиме на нејзината мајка било Дошен.

Во околината на Карлобаг има напуштени села кои го носат ова име но се без жители: Дошен Дабар, Дошен Дулиба, Дошен Руја, Дошен-Плана и Дошени.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Енвер Љубовиќ, Грбови на благородништвото на Лика, Гацке и Крбаве, 2003 г. , 94-95