Прејди на содржината

Дометно оружје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илустрација на момент од Битката кај Креси. Англиските долгострелци фигурираат истакнато во преден план, токму таму каде што ги истеруваат француските самострелци.

Дометно оружје е секое оружје што може да цели повеќе од човек до човек растојание, т.е. на растојанија поголеми од физичкото достигнување на самото оружје. Понекогаш се нарекува и проектилско оружје или ракетно оружје затоа што вообичаено работи со лансирање проектили, иако технички насочено оружје (што не вклучува проектили) е исто така опсежно оружје. Спротивно на тоа, оружјето наменето да се користи во борба од рака на рака се нарекува оружје за блиска борба.

Опсегот на оружје му дава предност на напаѓачот во борба, бидејќи целта честопати се погодува од над непосредниот визуелен опсег, и затоа има помалку време да реагира и да има потешкотии во одбраната и да возврати ефикасно.[1] Исто така, става растојание помеѓу напаѓачот и противникот, што е побезбедна борба опција, бидејќи тесниот физички контакт за време на блиско контактна борба, честопати го става напаѓачот во непосредниот ударен опсег на противнапад на непријателот, а со тоа и подеднаков ризик да се повреди или убие.

Линијата помеѓу дометното и блиску контактното оружје не е целосно дефинитивно; на пример, копја, секири, ножеви и бодежи може да се користат и за фрлање и за удирање, во зависност од намената и ситуацијата; а опсегот на оружје може да се користи и како блиску контактно оружје во блиски средби, како што е пушката што се користи за блиско војување со кундакот и фиксен бајонет, пиштолите можат да се користат како импровизиран чекан, па дури и стрела може да се користи за прободување во очајни ситуации.

Раните дометни оружја често вклучувале специјално дизајнирано оружја кои биле фрлани од рака, како што биле џилити, праќки и мали стрели ако и посложено еластично оружје, како што се чатали и лакови ; и опсадни направи како каменофрлачи, катапулти, балисти и други видови катапулти. Овие дометни оружја биле екстремно ефикасни во борба, особено кога се користеле масовно, затоа што тие му даваа можност на корисникот да изврши повеќе рунди на напад пред непријателот вооружен со блиско контактно оружје или ракетно оружје со понизок ранг, дури може да се приближи доволно за да претставува закана.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. McDonald, James. „Medieval Weapons“. Medieval Weapons & Armour. Посетено на 26 февруари 2020.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Греј, Дејвид (2002) Лакови на светот . Прес Лион.   ISBN   1-58574-478-6
  • (1992) Традиционалниот Библиски товар 1, том 1 . Прес Лион.   ISBN   1-58574-085-3 .
  • (1992) The Traditional Bowyers Bible Volume 2 . Прес Лион.   ISBN   1-58574-086-1 .
  • (1994) Традиционалниот Библиски товар 3, том 3 . Прес Лион.   ISBN   1-58574-087-X .
  • Балистиката на прашка, Том Ричардсон, Годишен зборник на Кралската оружје, том 3 1998 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]