Диџеј

Од Википедија — слободната енциклопедија

Диск-џокеј (скратено диџеј; од англискиот збор disk jockey, „јавач на плочи“) — личност што одбира и пушта музика, со задача да забавува други луѓе.

Првите диџеи се појавиле на американските радиостаници во 40-тите години од минатиот век, но првиот забележителен подем го постигнуваат во текот на 50-тите и 60-тите години, водејќи емисии во кои им било дозволено сами да ги бираат песните. Овој начин на работа многу брзо се проширил и во Европа, а набрзо потоа и низ целиот свет.

  • Диџеи можат да се сретнат на радио-станици, како и во ноќни клубови и на свечености (свадби, изложби, спортски настани). Нивната улога во културниот живот е огромна, исто како и нивното влијание врз развивањето на истиот.
  • Денес поимот диџеј најчесто се поистоветува со електронските диџеи, во извесна мера занемарувајќи ги рап диџеите. Токму првите диџеи кои пуштале електронска музика биле и продуценти на истата, па со тоа и се најзаслужни за нејзиниот и за развојот на огромниот број нејзини стилови/варијации.

Светски познати диџеи[уреди | уреди извор]

Македонски диџеи[уреди | уреди извор]