Дамчесто грмушарче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Дамчесто грмушарче
Возрасен мажјак
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Семејство: Грмушари
Род: Sylvia
Вид: Дамчесто грмушарче
Научен назив
Sylvia nisoria
(Bechstein, 1792,)
Cuculus canorus canorus + Sylvia nisoria

Дамчестото грмушарче (науч. Sylvia nisoria) е мала врапчевидна птица која се размножува низ умерените региони на централна и источна Европа и централна и западна Азија. Ја има и во Македонија. Таа е птица преселница што зимува во тропска источна Африка.[2]

Опис[уреди | уреди извор]

Дамчестото грмушарче е најголемо во родот Sylvia. Долго е 15.5–17 см и тежи 22–36 грама. По боја е претежно сивкаво одозгора и белкаво одоздола. Возрасните мажјаци се темносиви одозгора со бели рабови на пердувите од покривните пердуви и пердувите на опашката, и многу избраздени одоздола. Женките се слични, но малку посветли и имаат само светли рабови. Младите птици се портокаловосивокафеави одозгора, светлопортокалови одоздола и имаат малку набраздувања. Очите имаат жолт ирис кај возрасните и темен кај младенчињата. Клунот е црнкав со посветла основа, и нозете се цврсти, сивокафеави.[3][4]

Таксономија[уреди | уреди извор]

Во рамките на родот Sylvia дамчестото грмушарче е многу карактеристично со својата набраздена долна страна од телото. Се чини дека оваа птица ја претставува сопствената древна лоза на Sylvia и дека нема ниту еден многу близок роднина во родот.[5][6]

Има два подвида. Номинираниот Sylvia nisoria nisoria, кој е распространет низ целиот свој опсег и подвидот Sylvia nisoria merzbacheri, кој го има само во источните делови, по работ на опсегот, во Средна Азија. Вториов е незначително посветол и помалку избразден.[2] Некои автрои ги сметаат за синонимски.[7]

Живеалиште и поведение[уреди | уреди извор]

Дамчестото грмушарче е птица на отворената земја со грмушки за гнездење, со многу сличен начин на живеење и живеалиште со сивото свраче.

Гнездото го гради во грмушки или трње и несе 3-7 јајца. Претежно се храни со инсекти, но јаде и бобинки како и друго меко овошје, особено на крајот од летото и наесен. Песната му е пријатно чрчорење како на градинското грмушарче со многу чисти ноти, но малку погрубо и понемелодично и малку повисоко. Некои го мешаат со пеењето на обичното грмушарче.[3][4]

Статус[уреди | уреди извор]

Европаската популација изнесува околу 460.000 пара. Во некои области нивниот број се намалува, особено на запад, во Данска (каде сега е изумрен вид) и Германија, заради губење на животната средина од интензивното земјоделство. Од друга страна, пак, има и некои зголемувања на бројноста, во Украина и јужна Финска. Понаисток, бројот е стабилен.[2]

Според Црвениот список на МСЗП ова е вид со најмала загриженост.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. BirdLife International (2012). Sylvia nisoria. IUCN Red List. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Посетено на 16 July 2012.
  2. 2,0 2,1 2,2 Del Hoyo, J. Elliot, A. & Christie, D. (editors). (2006). Handbook of the Birds of the World. Volume 11: Old World Flycatchers to Old World Warblers. Lynx Edicions. ISBN 84-96553-06-X.
  3. 3,0 3,1 Svensson, L. Mullarney, K. & Zetterström, D. (2009). Collins Bird Guide, second edition. HarperCollins, London ISBN 978-0-00-726726-2.
  4. 4,0 4,1 Snow, D. W. & Perrins, C. M. (1998). The Birds of the Western Palearctic (Concise. изд.). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-854099-X.
  5. Helbig, A. J. (2001). Phylogeny and biogeography of the genus Sylvia. Pp. 24-29 in: Shirihai, H. Gargallo, G. Helbig, A. J. & Harris, A. Sylvia Warblers. Helm Identification Guides ISBN 0-7136-3984-9
  6. Jønsson, K. A. & Fjeldså, J. (2006). A phylogenetic supertree of oscine passerine birds (Aves: Passeri). Zool. Scripta 35 (2): 149–186. doi:10.1111/j.1463-6409.2006.00221.x
  7. Williamson, K. (1976). Identification for Ringers: The Genus Sylvia. British Trust for Ornithology.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]