Грачаница (манастир)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Грачаницаманастир во Косово, изграден на левиот брег на реката Грачанка, десна притока на реката Ситница. Манастирот е оддалечен околу 10 километри од Приштина.

Историја[уреди | уреди извор]

Манастирот Грачаница

Манастирот е изграден во 1321 година, а ктитор бил српскиот крал Милутин. Манастирот е посветен на Успението на Пресвета Богородица.

Архитектура[уреди | уреди извор]

Фрескопис[уреди | уреди извор]

Фреска во манастирот Грачаница

Галерија[уреди | уреди извор]

Грачаница како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Манастирот Грачаница се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Desanka Maksimović, Izabrane pesme (peto dopunjeno izdanje). Beograd: BIGZ, 1985, стр. 192.